Радев иронизира Денков: Явно АЕЦ-ът ще се изгражда като магистралите - на тъмно

Радев иронизира Денков: Явно АЕЦ-ът ще се изгражда като магистралите - на тъмно
26-10-2023г.
0
Лентата

Явно АЕЦ-ът ще се изгражда като магистралите - на тъмно. Така коментира президентът Румен Радев решението на правителството да отпусне 500 млн. лв. за започването на строителството на нов седми блок на АЕЦ "Козлодуй" и подготовка за строителството на осми блок.

"България трябва задължително да развива ядрена си енергетика, но за да бъде този процес устойчив, ефективен и ефикасен, трябва да се проучат, анализарат и съпоставят всички възможни варианти по различните параметри. Това не се случва, явно АЕЦ-ът ще се изгражда като магистралите - на тъмно", каза иронично държавният глава, цитиран от БНТ.

Ако се премахне дерогацията на вноса на руски петрол за "Лукойл" - Бургас, може да се стигне до дефицит и повишение на цените, заяви още президентът.

"Как назначеното от мен служебно правителство успя да убеди "Лукойл" най-сетне да регистрира икономическата си дейност в България, да внесе авансово 180 млн. корпоративен данък, при положение че през всичките предходни 20 години събраният данък е 70 млн.? Как успя това правителство да гарантира устойчивата работа на рафинерията и да свали цените от 3,50 лв. на 2,40 лв., а сегашните управляващи не могат? Време е вече да се задават правилните въпроси и то към когото трябва", изтъкна Румен Радев.

"Естествено, че има риск от дефицит и повишени цени, но ние тези разчети така и не ги видяхме. Както не видяхме и аргументирани разчети и модели за закона за енергетиката, касаещи пряко толкова важен въпрос, който касае благосъстоянието и устойчивото развитие на българската енергетика и икономика. Затова го върнах в НС за повторно обсъждане", добави държавният глава.

"В несекващите караници за влияние, за пари, за постове управляващите забравят най-важното - че носят отговорност преди всичко за сигурността и благосъстоянието на хората. Националната сигурност изисква управлението да гледа отвъд постовете, отвъд своите интереси и мандати и да върне фокуса върху истинските проблеми на обществото", каза още Радев.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.