Присъединяването на България и Румъния към Шенген е приоритет на приоритетите, заяви представител на ЕК

Присъединяването на България и Румъния към Шенген е приоритет на приоритетите, заяви представител на ЕК
05-06-2023г.
0
Лентата

Присъединяването на България и Румъния към Шенген е приоритет на приоритетите, заяви днес зам.-генералният директор на Генерална дирекция "Миграция и вътрешни работи" на Европейската комисия Оливие Ониди, който бе изслушан от комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Готови сме да направим и невъзможното, за да се осигури приемането на двете страни, фактически нищо не липсва двете държави да се присъединят към Шенген. Надяваме се с подкрепата на испанското председателство на Съвета на ЕС през октомври да можем най-после да ги приветстваме с приемането им, добави той.

За съжаление, това е политическо решение, отбеляза Ониди. Няма никакви правни или оперативни причини двете страни да не бъдат изцяло включени в зоната, както го показват всички съответни доклади и резолюциите на ЕП, допълни той.

Ониди посочи, че тази седмица се предвижда Съветът на ЕС да обсъди отново състоянието на Шенген. В дневния ред за заседанието се уточнява, че европейските министри на вътрешните работи ще очертаят задачите за работата на пространството без гранични проверки за следващите 12 месеца. 

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.