Придобиването на ШКОЛО не е повод за страх, а повод за ГОРДОСТ

Придобиването на ШКОЛО не е повод за страх, а повод за ГОРДОСТ
17-01-2024г.
0
Гост-автор

Един от създателите на “Школо” с разяснителен пост относно придобиването на “Школо” от  британска компания, което предизвика много притеснения в голяма част от обществото:

Понеже има неясноти, позволете ми да внеса малко разяснения.
1. Продадени ли са данните?
- Данните от дневниците (оценки, отсъствия, адреси, имена и т. н.) НЕ са собственост на Школо. Съответно те НЕ са обект на продажба. Собственик на тези данни са училищата. Школо е само обработващ орган.
2. Имат ли достъп англичаните до тези данни?
- Достъп до данните имат САМО служители на Школо ООД.
3. Как се контролира достъпът до данните, обработвани от ШКОЛО?
- В Школо има конкретен брой инженери, които имат достъп до базата данни. Всеки един от тях е сключил специален трудов договор и е подписал сюрия декларации, свързани със защита на личните данни. Също така са преминали през обучение по темата. Също така в журнал се записва кой от въпросните програмисти кога е достъпвал базата данни.
- Служители на Juniper НЯМАТ достъп до въпросната база данни. Повтарям - нито един служител на Juniper няма достъп до базата данни.
4. Контролни органи
Има редица закони, наредби и сертификационни процедури, с които всеки администратор на лични данни е длъжен да се съобразява. Има комисии както на българско (КЗЛД), така и на европейско ниво (EDPS), които контролират изпълнението на тези закони и налагат свирепи санкции при съмнение за нарушение.
5. Имат ли британците интерес към въпросните данни?
- Британската компания НЯМА никакъв интерес към административните данни на българските ученици. Juniper купуват българския продукт с цел да го интегрират в Англия. Juniper нямат интерес към данните, обработвани в България.
6. Какво ще открият проверките на ДАНС и КЗЛД?
- Честно казано се радвам, че МОН са сезирали ДАНС и КЗЛД. Двете институции няма да открият нищо притеснително и само ще потвърдят написаното по-горе от мен. Така ще се разсеят всякакви съмнения. 
7. Защо МОН сезираха ДАНС и КЗЛД след като всичко е наред?
- МОН очевидно бяха политически притиснати да реагират. Не искам да навлизам в полемика по този въпрос, но е ясно, че от години има политически субекти, които трупат дивиденти изцяло върху СТРАХОВЕТЕ на хората (напр. норвежците ще ни вземат децата, сирийците ще ни вземат жените, Бил Гейтс ще ни чипоса и т.н.). Същото се случва и днес с най-голяма сила. Норвежците НЕ ни взеха децата, съответно и англичаните НЯМА да ни вземат данните.
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.