Правната комисия в НС отхвърли референдума на "Възраждане" за запазване на лева

Правната комисия в НС отхвърли референдума на
05-07-2023г.
0
Лентата

Правната комисия отхвърли предложението за провеждане на национален референдум с въпрос „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“. Против гласуваха от ДПС и ПП-ДБ, в подкрепа провеждането гласуваха от "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ", а ГЕРБ-СДС се въздържаха, пише БТА.

Становището на комисията към Народното събрание е, че не следва да се проведе референдум с този въпрос.

Мирослав Иванов от ПП-ДБ заяви по време на дебатите, че след като се произнесе Народното събрание, последната санкционна инстанция е Конституционният съд и той може да прецени дали решението на парламента е правилно.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов отговори, че законът е ясен и категоричен, че когато има повече от 400 хиляди подписа, Народното събрание не преценява, а гласува.

Смиляна Кръстева от "БСП за България" заяви, че нейната парламентарна група ще подкрепи провеждането на референдума в знак на уважение към 470 хиляди българи, подписали искането, както и по причина "да дадем власт на народа, те да гласуват и вземат това решение, защото колкото повече референдуми провеждаме, толкова по-добре".

Гроздан Караджов от "Има такъв народ" каза, че личното му мнение е, че колкото по-скоро влезем в еврозоната, толкова по-добре е за България, но народът трябва да се учи от последствията от решенията, които взима.

От ГЕРБ-СДС и ДПС не изразиха позиция по време на дебатите.

Източник: "24 часа", dnes.dir.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.