Постигнаха пробив в създаването на ембриони от еднополови двойки

Постигнаха пробив в създаването на ембриони от еднополови двойки
09-06-2023г.
2
Лентата

Японски учени твърдят, че са постигнали пробив в технологията за създаване на биологични наследници на еднополови двойки, пише в. "Ню Йорк Поуст".

Професор Кацухико Хаяши, експерт по биология на стволови клетки в университета Кюшу е способен да отгледа бебета мишки от два мъжки гризача.

Екипът на японския учен първо трансформира кожни клетки на двойка мъжки мишки в плурипотентни стволови клетки. Те имат потенциала да се развият в различни видове клетки или тъкани.

След това изследователите отглеждат тези клетки и ги третират с лекарство, което превръща стволовите клетки на мъжки гризачи в женски клетки, като по този начин се произвеждат функционални яйцеклетки. Следва оплождането им и имплантирането им в утробата на женски мишки.

Оплождането на тези яйцеклетки и имплантирането им в женски мишки доведе до изкуственото зачеване на мишки, чийто родители са еднополови.

И докато само 1% от ембрионите - седем от 630 - са израснали в живи малки мишки, изследователите смятат, че експериментът потенциално има важни последици за човешката репродукция.

Причината е, че процесът може да бъде възпроизведен при хора чрез вливане на ембриони, създадени чрез плурипотентни стволови клетки, в женска утроба.

Д-р Хаяши заявява, че ще отнеме около половин десетилетие, за да може технологията да се репликира успешно при хора. Това означава, че първото биологично бебе на еднополова двойка може да се роди през 2028 година.

Въпреки това, комерсиализацията на разработката ще е възможна около средата на този век. Причината е, че учените ще имат нужда от 10-20 години на тестове, за да гарантират, че този изкуствен репродуктивен метод е безопасен за използване в клиники.

Едно от притесненията са мутациите и грешките, които могат да бъдат въведени в ДНК-то заради технологията.

Самотни хора и двойки страдащи от безплодие също ще могат да се възползват от технологията, за да се сдобият с биологични наследници.

Според СЗО една шеста от хората по света се борят с безплодие.

"Това изследване може да предостави шаблон, който да позволи на повече хора да имат биологични деца, като същевременно заобикаля етичните и правни проблеми на донорските яйцеклетки", пишат Диана Леърд и нейният колега Джонатан Байерл в коментара към журнала Nature.

Разбира се, идеята за лабораторно отгледани бебета не е лишена от правни и етични възражения, а именно евгенетичните последици , че хората могат да създадат "дизайнерски" бебета.

Съществува и страхът, че хората могат да бъдат принудени да имат дете против волята си, като използва само кичур от косата им или малко тяхна кожа.

Източник: dnes.dir.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.