Андерс Фог Расмусен: Няколко страни от НАТО могат да изпратят войски в Украйна

Андерс Фог Расмусен: Няколко страни от НАТО могат да изпратят войски в Украйна
08-06-2023г.
0
Лентата

Бившият генерален секретар на НАТО (2009-2014 г.) Андерс Фог Расмусен смята, че някои страни от алианса може да изпратят войски в Украйна, съобщава ТАСС.

"Ако НАТО не успее да намери ясен път за Украйна, има сериозна вероятност някои страни да предприемат индивидуални действия", цитира бившия генерален секретар на НАТО вестник "Гардиън". Според Расмусен, ако Киев не получи нищо на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли, Полша и балтийските държави могат да разположат свои сили в Украйна.

Според него е необходимо Украйна, за предпочитане преди срещата на върха, да получи писмени гаранции за сигурност извън НАТО.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви по време на срещата на върха "Букурещ 9" в Братислава на 6 юни, че на предстоящата среща на върха държавите - членки на НАТО, ще се споразумеят да увеличат помощта за Украйна.

На 7 юни Столтенберг, говорейки в Центъра за нова американска сигурност, подчерта, че все още е рано да се говори за възможния резултат от срещата на върха на НАТО във Вилнюс по въпроса за членството на Украйна в алианса. В същото време генералният секретар отново подчерта, че сегашният приоритет не е въпросът за присъединяването на Украйна към НАТО, а победата на тази страна в конфликта с Русия. Срещата на върха на НАТО във Вилнюс ще се проведе на 11-12 юли.

Източник: ТАСС

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.