Политнекоректно за ПСА, фашизма и антифашизма през Втората световна война

Политнекоректно за ПСА, фашизма и антифашизма през Втората световна война
15-12-2023г.
0
Велизар Енчев

 Какви са историческите факти в контекста на поругания паметник на съветската армия и охулването на  антифашистката съпротива през Втората световна война.     
   Антифашистката съпротива в Европа през ВСВ е легитимен съюзник на Антихитлеристката коалиция, призната и подпомагана с оръжие от СССР, САЩ и Великобритания.
   Партизаните, ятаците, ремсистите и политзатворниците в затворите на Борис |||, включил страната ни в Тристранния пакт на 1 март 1941-а, са не престъпници, а герои, защото са воювали срещу режим-съюзник на Нацистка Германия.
  Само исторически неграмотни хора могат да твърдят, че съветската армия е влязла незаконно в България през септември 1944-а. По тази логика и Вторият фронт през Втората световна война, открит от САЩ и Великобритания, също е незаконен, а десантът в Нормандия е агресия срещу германското управление на Франция.
    Във всеки учебник по международни отношения може да се прочете: на конференцията в Техеран (28 ноември-1 декември 1943) Сталин, Рузвелт и Чърчил започват разговори по решението в кои държави да влезе съветската армия в похода си към Берлин, кога и къде да бъде открит Втория фронт, какво да е следвоенното  устройство на Европа...
   Тези дни в сутрешния блок на БНТ десен политик нарече ген. Владимир Заимов руски агент и предател. След като десницата обявява ген. Заимов за предател, тогава какъв е майор Франк Томпсън, който ръководи британската военна мисия към партизанската бригада на Славчо Трънски? И герои ли са жандармеристите, които разстрелват пленения майор Томпсън и двама български партизани?

    По дясната логика френските партизани /маките/ и бойните групи в Париж, които са агенти на британското разузнаване по време на войната, също са предатели. Но ако по френска телевизия някой си позволи да нарече борците от Съпротивата престъпници и да обяви за законен колаборaционисткия режим на маршал Петен, той отива директно на подсъдимата скамейка за пронацистка пропаганда. В България тази пропаганда е открита, дори се насърчава и от властта, и от медиите. 
   Ще го кажа направо - под знамената на евроатлантизма и русофобията радикалната ни десница реабилитира пронацистката власт в Царство България. Затова спешно се нуждаем от Закон за денацификацията.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.