Полицейски инспектори от няколко страни разбиха мрежа за киберпиратство, действала от територията на Украйна, съобщи Европол

Полицейски инспектори от няколко страни разбиха мрежа за киберпиратство, действала от територията на Украйна, съобщи Европол
29-11-2023г.
0
Лентата

Полицейски инспектори от Украйна, Франция, Германия, Норвегия и САЩ обединиха сили, за да задържат ръководител на банда киберпирати, действащ от Украйна и в основата на източване на стотици милиони евро от жертвите си, обяви Европол, цитиран от Франс прес.

По време на съвместната операция силите на реда са претърсили 30 имота в Западна и Централна Украйна, по-специално в Киев и Черкаси, както и във Виница и Ровно, поясни Европол.

Тридесет и две годишен мъж, заподозрян, че е шеф на бандата, както и четирима съучастници са били арестувани по време на тези акции. Над 20 следователи от Франция, Германия, Норвегия и САЩ са били пратени в Киев, за да помогнат на местната полиция.

В съобщение Европол определя операцията като "безпрецедентно усилие" на полицейските и съдебните власти на няколко страни, действали заедно с Европол и Евроюст. Операцията е позволила да бъде разбита в Украйна кибергрупата и да бъдат задържани ключови фигури в основата на големи киберакции, свързани с искане на откуп от жертвите на кибератаките, казва Европол.

"Операцията беше извършена в критичен момент, в който страната посреща предизикателствата на военната агресия от страна на Русия срещу нейната територия", допълва Европол.

Паралелно с операцията Европол е обособил виртуално командване в Нидерландия, за да анализира в реално време данните, конфискувани по време на обиските в Украйна.

Киберпиратската група е атакувала организации в 71 страни, успяла е да зарази с вирус 250 сървъра и да причини загуби, прехвърлящи няколкостотин милиона евро. Тези кибератаки са били насочени срещу големи компании и са парализирали техните дейности.

Престъпната група е действала по модела на незаконна компания с членове, които са играели различни роли. Всеки е бил специализиран в отделна област на киберпиратството, разказва Кристоф Дюран, заместник ръководител на Службата към френската полиция за борба с кибепрестъпността.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.