След снеговалежа: Десетки общини остават в бедствено положение

След снеговалежа: Десетки общини остават в бедствено положение
28-11-2023г.
0
Лентата

След снеговалежа през почивните дни десетки общини в страната остават в бедствено положение. Това се отнася за цялата  Разградска област. В Шумен мярката е отменена. В Североизточна България все още има непроходими пътища.

В Шуменска област има затворени участъци от третокласната пътна мрежа, съобщиха от Областното пътно управление. Това са Никола Козлево – Векилски, Никола Козлево – Цани Гинчево, Пристое – Духовец и Тодор Икономово – Нови пазар. Ограничение за движението на МПС до 12 тона има в участъка Пристое – Шумен, през Царев брод. Пътните настилки в областта са мокри, но обработени. 17 машини са на терен. Температурите са в интервала от минус 3 до плюс два градуса. Видимостта навсякъде е добра.

Непроходими пътища има и в Разградска област. Това са участъците Веселец – Завет, Острово – Завет, Острово – Исперих и Голям извор – Хърсово – Голяма вода, информират от пътното управление в Разград.

Проходими са пътищата Кубрат – Русе, Завет – Исперих, Разград – Кубрат, Търговище -  Дралфа – Чудомир – Лозница, Разград – Исперих – Веселец, Исперих – Шумен, Разград – Търговище, Самуил – Хърсово – Богданци – Здравец, Бисерци – Юпер – Сливо поле, Просторно – Сеново и Побит камък – Острово. Проходим е и участъкът Осенец – Дряново, който е на главния път Русе – Варна.

В Търговищко само пътят Пролаз – Вардун е затворен за движение. Всички останали пътища от първи, втори и трети клас са проходими при зимни условия.

В Силистренска област няма затворени пътища към 6 часа тази сутрин, увериха дежурните от областното пътно управление.

Въпреки че обстановката в Североизточна България постепенно се нормализира, към 23 часа снощи 75 населени места все още са без електрозахранване, информират от електроразпределителното дружество. Най-много села без ток има в областите Силистра - 22 и в Шумен - 21.

Общо за страната около 140 000 са домакинства са без електрозахранване.

Продължава разчистването на пътища от снега, но все още няма достъп до някои села в планинските части на Великотърновска, Ловешка, Плевенска, Габровска и Врачанска област.

В 55 училища в седем области на страната денят е неучебен заради усложнената обстановка. В други 17 училища е обявено обучение от разстояние в електронна среда.

Списъкът на учебните заведения, които няма да отворят днес, е публикуван в сайта на Министерството на образованието и науката.

От днес се възстановява учебният процес за всички училища и детски градини в община Габрово, при съобразяване със зимната обстановка, съобщиха от местната администрация. Изключение са детските градини в селата Враниловци и Поповци.

А междувременно от АПИ съобщиха, че е възстановено движението за всички МПС-та по пътя Оброчище - Кичево и по пътя Аксаковска панорама - Кичево.
Така вече всички участъци от републиканската пътна мрежа във Варненска област са проходими при зимни условия. 
Отворени за движение са и пътищата в Област Добрич, на места с ограничение за тежкотоварните автомобили над 12 тона. 
За днес е обявен жълт код за силен вятър в 14 области. Предупреждението се отнася за София - град, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали,  и Софийска област.

Източник: БНР

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.