По Коледа всички пътища водят към дома

По Коледа всички пътища водят към дома
10-12-2022г.
0
Георги Аврамов

ЗНАЕТЕ ЛИ че оригиналния дядо Мраз е бил със зелен кожух, но фирмата КокаКола го боядиса с червената си маркова боя и с течение на времето обърна представите за белобрадия старец?
Дядо Мраз/Коледа до 1931 година е бил облечен в зелено, в цвят бор, а след това фирма Кока-Кола започва от 1931 година да го обрисува на снимката върху бутилките си в червено. В СССР пък белобрадия старец бе със син кожух.
Що се отнася до коледната елха, ела или бор, украсената коледна елха е символ на щастие особено в семействата с деца. Къщите и апартаментите тогава бяха цветни с различни декорации, свещи, лампи. Украсата за елха датира от 17 години. век, донесена е от германците, когато се заселили в Северна Америка. Този обичай първоначално бил привилегия на богатите, принцовете и аристокрацията, но бавно се разпространил по целия свят, защото хората искали да зарадват с този ритуал своите близки, и особено децата.
Първите коледни елхи в Сърбия израснаха в аристократични семейства, тези, които са имали роднини в Германия и Австрия, откъдето са откраднали този обичай и във Войводина в Нови Сад. Голяма украсена коледна елха е поставена на обществено място през 1959 години в Суботица.
От многото легенди, които се разпространяват, една казва, че пред пещерата, в която се е родил Исус Христос, израснали три. И трите бяха вечнозелени, ела, кедър и бор. Когато Исус се роди, и трите дървета се разтресоха енергично, за да го посрещнат. Кедър дал на новороденото бебе повече ароматни иглички, Бора - борови шишарки и единствено елата нямала плодове. След това ангелът се смили над нея и я обсипал със звезди от небето, оттам идва обичаят да се слага звезда на върха на коледната елха.
Но с разпространението на традицията на елхите се увеличава и рискът от изчезването им. Можете да си представите колко млади дръвчета са изсечени по света заради този обичай. Ето защо е много назад през 1880 г. първото изработено изкуствено дърво за годината. Да съхраним това, което ни е дадено от Бог, дървета, които почистват въздуха и ни позволяват да дишаме. И така,ако обичате естествената миризма на елхи и борове, купете си една с корени, която може да се засади в градината, а догодина можете да я украсите навън.
И трябва да се радвате, особено там където има деца. Коледните празници, празничното настроение и топлината на дома, семейството заедно, щастливите лица на майка и баща, братя и сестри, остават гравирани за цял живот, където и да сме.
Има една поговорка, която гласи: "По Коледа всички пътища водят към дома".

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.