Катето Евро: Почти всеки ден нямаме ток! Живеем като в 17 век!

Катето Евро: Почти всеки ден нямаме ток! Живеем като в 17 век!
03-03-2017г.
102
Лентата

Lentata.com разговаря с актрисата Катерина Евро за проблемите на няколко населени места в София с тока.

В 21 век, стотици жители на Панчарево, Кокаляне, Герман и др., живеят сякаш в отминали векове. През ден им спира токът, а същевременно пристигат колосални сметки за никакво потребление.

Очевидно, нещо с ЧЕЗ и токът не е наред.

Очевидно става дума за кражби и злоупотреба.

И очевидно – монополистът на пазара не счита за необходимо да се грижи за хората от тези населени места. Поради, което те се вдигат на протест. Катето Евро, и още доста жители от района излизат утре, 4 март, пред общината в Панчарево, за да кажат на ЧЕЗ и институциите нещо простичко – не може да се живее така.

***

Ето какво още ни разказа Катето Евро:

 Какъв точно е проблемът с тока при вас?

„Непрекъснато ни спират тока и доколкото разбрах от Аделина Банакиева, с която заедно ще се борим срещу ЧЕЗ, тя каза (аз откъде да го знам това нещо), че подстанцията в Панчарево е построена преди много години, когато е имало много малко къщи. Тук се разрастна много районът и явно непрекъснато някакви кабели (аз не разбирам от тези работи) създават проблеми и ние много често нямаме ток, да не кажа почти всеки ден.

По 2-3 часа спира. Ние сме с малки деца…

Освен това котлетата ни работят с ток – щом спре токът и топлото спира.  Нямаме печки на въглища, защото е вредно и не ползваме от години. Освен това – уредите ни, на мен котлето ми се развали и платих 130 лв за ремонт, заради токов удар. На хората уредите най-редовно се развалят. Аз като спре токът изпадам в ужас, почвам всичко да изключвам от контактите, защото не се знае като дойде токът какво ще гръмне. Просто не може да се живее така.

Ние плащаме зверски сметки. Аз тук имам един приятел, който ми е много близък и знам, че се отоплява с печка на дърва, 200-300 лева му е токът – той няма нито деца, живее сам, сигурно се пере един път в седмицата, сам мъж, а моят ток е също 260 лева, като болейрът и всичко се топли от котлето. Аз готвя на газ, единственото, което пускам с ток това е пералня и работят 2 хладилника. Не може 260 лв. от 2 хладилника и една пералня!

ЧЕЗ как реагират на недоволството ви?

След като ние се разшумяхме и във Фейсбук, те направиха една среща с ЧЕЗ в общината на 1 март, аз не можах да отида, че имах представление, Ади Банакиева може да ви разкаже.

Ето какво е разказала Аделина Банакиева директно във Фейсбук относно ЧЕЗ и въпросната среща:

„Едни клети костюмирани люде от ЧЕЗ вчера се опитаха да ни обяснят , че протеста на 4/3/17 от 10 ч пред сградата на общ Панчарево ,ХИЧ не е необходим , щот вече ток ще имаме изобилно и Вегас ще ни завиди ! Фирмата предвиждала да реже опасните дървета и да проверява с извънземен уред дали има проблеми по мрежата !!! И 240 Хил са предвидили за инвестиции за найсе села , което сравнимо с частните трафопостове дет им даряваме по за 130 Хил не знам как да коментирам .
PS Снощи от 20,37 до 02 ч във вилна зона Китката ток нямаше!“

И още един пост на Аделина Банакиева относно случая с ЧЕЗ, публикуваме без редакция:

Във връзка с протеста срещу ЧЕЗ на 4/3/17 от 10 ч пред сградата на общ Панчарево - разговор със СДВР по телефона ( те ми се обадиха ???)
" От кои партии сте подкрепени ?" "
"От никои "
" Да бе да , НЯМА протести без партии БЕ госпожо , айде кажете , да знаем колко коли да пратим " 
" Ми нашия протест си е местен , селски , тока ни спира постоянно ..." 
" Оффф , я стига глупости , Аман ! Се тока ви е крив или Топлофикация , ще пратим 2 коли, ма ако се случат партийни стълкновения , Вие ще сте виновна " !!! 
1 час след това обаждане от 2 партийни формации ми предлагат " подкрепа " за протеста ... Днес съм псувала кат сръбски файтонджия ...“

Кате, утре какво ще правите, къде ще протестирате?

Утре ще протестираме, ще спрем движението към Самоков, за малко време разбира се, да не пречим на хората,  за 20 мин, но това е, за да ни обърнат внимание, защото  ние не можем да живеем непрекъсанто без ток. Това не е само при нас, така е в Панчарево, Кокаляне, Герман,  живеем като в 17 век.

Тези толкова много пари, които те взимат от нас – беликм, не им ли стигат да направят някакъв ремонт?

То не може само да взимаш на хората парите и да не правиш някакви ремонти, които се изискват. Предстви си, колко хора живеят тука и от колко хора по някакъв начин крадат ток, аз не знам по какъв…

Но като бях в къщата на Вип Брадър, тук децата още не живееха, изключих всичките крушки и всичко, нямаше никой, нищо не работеше, и отидох в Къщата за 33 дни. Като излязох оттам, излезе сметката за ток – 80 лв. Абе, една крушка не съм оставиал да свети, раздадох кучетата на приятели, нарочно го направих, за да няма никакво потребление, имаше доказателство – даваха ме по телевизията! Значи, те намират някакви начини да ни лъжат, но не знам какви са им схемите.

И понеже сега декември беше студено и те явно си викат – давай, ще надписваме, обаче, ние имаме котле и даваме една торба пари за пелети. Не стига, че плащаме огромни суми, за да се топлим, а трябва да плащам ток, който не сме потребили!

Аз нямам вкъщи нито един електрически уред. Имам слава Богу една газова печка, която като няма ток се събираме около нея с детето, синът ми и снаха ми, и седим около газовата печка, ти представи си…

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.