Д-р Милен Врабевски: На България й е необходимо хората й да вярват в себе си

Д-р Милен Врабевски: На България й е необходимо хората й да вярват в себе си
07-01-2020г.
202
Лентата

По повод класацията - Мъж на годината 2019, Lentata.com разговаря с един от номинираните за титлата - д-р Милен Врабевски. Какво прави един мъж значим с дейността си, кои са важните каузи за България и вярва ли във възможността животът в България наистина да се промени? Четете в интервюто по-долу.

***

Lentata.com: Какво мислите за останалите номинирани за Мъж на годината 2019?

Д-р Милен Врабевски: За мене е чест да съм номиниран с тях, не мога да се похваля, че съм добър приятел с двамата, познавам ги, знаете, че едната номинация е тандем, Ушев и Господинов, другият кандидат е Мариус Куркински, съответно смятам, че е  редно топ интелектуалци да заемат тези места и тук се получава една много добра констелация. Аз лично със скромната ми дейност в науката, в общественото развитие се гордея, че съм номиниран заедно с тези хора.

Lentata.com: Какви са идеите и каузите, които правят един мъж – мъж на годината?

Д-р Милен Врабевски: 

Ефективното присъствие в живота на едно общество – като това не е задължително да е самоцел, ефективната полезност е белег за едно работещо позитивно усещане за света, в което доминира градивният елемент, независимо какво казват хората наоколо.
Независимо дали си потопен в експертна среда или в среда на не толкова разбиращи хора. Защото качествата на хората, визирам номинираните в момента, си личат не в реакцията им към негативното, а точно в дадената от сърце експертиза в полза на хората около тях.
Те са напълно наясно, че правейки това, което правят , не очакват благодарности, дори понасят поражения от време на време, благодарение на основната си дейност, но те са там, готови са, активни са да работят з а своето общество, да градят имиджа на България. Както ни радва Григор Димитров или отборът ни по волейбол с вчерашните резултати, така ни радват и тези хора, защото на България й е необходимо хората й да вярват в себе си. Това е първата предпоставка за успех, за една успешна нация.
Този тип хора като номинираните, искрено се надявам, че са способни да правят точно това – да връщат вярата, което разбира се и най-много тревожи лошите. Защото те нямат намерение народът да е нещо различно от безформена, аморфна маса, лесно командвана, без интереси, без идеали, подчинен само на материалното. Алтернативата на тези негативни тенденции не е плюенето им, а граденето на нещо работещо.
На нещо, което е достойно и би могло да покаже, че личният пример е напълно достатъчен,дори когато нямаш сили да се бориш с огромната ламя срещу себе си. Това повлиява колективния дух в положително отношение, към чисто човешкото. Към това, което вътре в нас дълбоко е заложено – тази божествена единица в нас, на която трябва да се научим да даваме път. Хората, които са се научили да го правят, е редно да са в  тая класация.

Lentata.com: Кои са твоите най-важни и най-спешни като значение за България каузи?

Д-р Милен Врабевски: 
На първо място – концентрацията върху науката и образованието, за което аз  живея. Четирите национални приоритета, за които инвестирам през фондацията си – подчертавам отново, че това не са фондове на този или ония, макар че понякога си партнирам с европейски институции. Aз плащам, за да се случват нещата. И съм горд от това и се радвам, че в мене има един възрожденски принцип - този, който има, помага в полза на обществото. Затова добавям тези 4 национални приоритета – демографската криза, европейска реинтеграция на българската диаспора, културно-историческото наследство и ползите от него във възпитанието на младото поколение и разбира се  кариерно развитие на младите хора в  България, запазването на техния интерес да оставят таланта си в тази държава. Даването съответно на нови възможности чрез образоватлени инцииативи – тези хора да  израстват, да имат възможност да  бъдат в основата на развитието на нашето общество.

Lentata.com: Вярваш ли, че твоят пример и на тези като тебе е достатъчен да преобърне нещата. Не са ли малко тези хора, единици?

Д-р Милен Врабевски: 
Аз смятам, че животът не е състезание, а степен на полезност. Всеки с личния си пример трябва да я демонстрира, без да сме съдници на другите, добре е да даваме примера, в който вярваме. И ако искаме нещо да променяме в обществото, да започнем промяната от себе си. Затова от мен зависи да дам добрия пример, за който имам сили и средства, може би и смелост в някаква степен, защото съм против локалната геополитика на куп огромни играчи, вместо да търся непременно голямата подкрепа.

Държавата мен рядко ме поддържа, много ми се иска да е повече, но това никога не е било причина да намалявам мащабите  на моята дейност. Напротив. И инвестицията си заслужава. И ще направя всичко възможно за промяна, без значение от крайния резултат. Това е начинът на мислене, който препоръчвам на всички.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.