Нешка Робева: Момичетата се състезаваха от името на нацията!

Нешка Робева: Момичетата се състезаваха от името на нацията!
26-08-2016г.
104
Адриана Аврамова

След еуфорията около спечелването на бронзов медал от златните ни момичета от ансамбъла по художествена гимнастика на олимпиадата в Рио, LENTATA.COM потърси Нешка Робева, за да ни разкаже – колко струва успехът,  как се създава спортен дух и ще имаме ли нови златни момичета.

Как приемате еуфорията около спечелването на бронзивия медал на Олимпиадата от нашите момичета?

Според мен това не е еуфория, а заслужени поздравления за един дългогодишен труд, увенчан с важен медал, който е за цяла България и необходим за българския спорт.

Момичетата преживяха много емоции през последните два месеца, бяха на ръба да се откажат, но все пак събраха сили. Какво говори това за тях като характери и смятате ли, че именно спортът ги направ толкова силни?

Определено. Спортът ражда личности. Е, вярно, понякога и безличия, но тези момичета издържаха. Вие си спомняте какво беше по време на Европейското, какво се случи, как бяха нападнати, как влезе нов състезател, те издържаха всичко. Те са здраво стъпили на земята и добре подготвени.

Как мислите им се отрази инцидентът с Цвети Стоянова?

Аз не съм толкова вътре в нещата, но предполагам, че много тежко. Едни момичета, които бяха свикнали само на суперлативи, изведнъж бяха нападнати. Те не знаеха къде се намират, затова се радвам, че преживяха всичко това и изпълниха задачата си. Няма спортист, който да не тръгва към една олимпиада с мечта за победа.

Те наистина бяха нападнати от много хора, след като решиха да продължат участието си, според някои - те предадоха Цвети - предадоха ли я наистина?

Винаги съм възпитавала и собственото си дете, както и момичета, с които съм работила - болката е еднакво силна - едни крещят и демонстрират, а други гълтат навътре и преживят по-тежко. На това учи спортът - да преглъщаш болката и да продължиш. Аз не знам дали Цвети щеше да се възстанови по-бързо (най-напред да благодарим, че не завърши трагично този случай), но дали щеше да се възстанови  по-бързо, ако те не бяха продължили - никой не знае.

Това са момичета, които осъзнаха, че се явяват на едно състезание не само от свое име, но и от името на една нация.

Смятате ли, че ще има ново поколение златни момичета?

Смята, че там, където е текло, пак ще тече, както е казал народът. Трябва да поздравим и другите момичета, които не бяха в светлината на прожекторите - Невяна Владинова, която преживя много, тя се представи достойно. Ако работи както досега, мисля, че има голяма перспектива, както и пред  Катрин, и другите. Всичко зависи как ще работят. На ансамбъла ще му е по-трудно, защото сменят поколение, но ще се подготвят.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.