Просвещение в наши дни. По следите на изгубеното християнство?

Просвещение в наши дни. По следите на изгубеното християнство?
11-11-2015г.
35
Лентата

Не всичко е загубено. И надежда има. Ето – вече 80 години в България се издава християнско списание за деца. Да, в не голям брой. Но историята показва – че от 1909-та година насам, по тия същите български земи, излиза списание, пълно със стихове, разкази и притчи, от класиците на детската ни литература. Наши и световни.

Човекът, който издава възобновеното списание „Християнче” от 1999-та до днес се казва Константин Еленков и спокойно можем да кажем, че с работата си извършва просвещенска дейност. Съвременно Просвещение, което цели да превърне „свободноизбираемите предмети по религия”, за които е така модерно да говорим в истинско вероучение. Вярата на децата в Бога.
Тръгнахме по следите на изгубените християнски ценности в един разговор с издателя на списание „Християнче”.

Време за четене.

Поздравления за юбилея, къде ще могат малчуганите да се сдобият със сп. „Християнче“? Какъв е тиражът на списанието?

 За съжаление, то е бутиково издание, тиражът е мизерен от сорта на 90-100 броя. Може да се намери само в читалища и библиотеки, изявили желание да предлагат това четиво. За вашите читатели обаче специално ще предоставя последня брой на сп. „Християнче“.

Само за децата ли е предназначено списанието?

Последните три броя за по-широка публика, те са и под такъв надслов „Списание за религиозна просвета“, така че не.

 Но има ли все още деца, които четат сп. „Християнче“?

Ами, бабите по-скоро. Бабите четат на децата и се радват...

 Не загубихме ли през социализма и прехода т.нар. „християнски ценности“? Не възпитават ли съвременните родители много по-материални добродетели у децата си?

Позагубено е доста във всеки случай. Поне от това, което аз помня. Аз ги разпознавам, ако питам например един 30-40 на възраст човек в какво вярва, ще каже „вярвам в Бог“, а не „в Бога“. Това идентифициране на мен специално, като човек вече на 74, ми говори много... „Вярвам в Бог“, кой Бог?

Каква е основната цел на богословските текстове, адресирани до децата, тъй като, материята, отвеждаща до Богопознанието, е изключително трудна?

Един от моите похвати е образен и нагледен. Показвайки Вазов, Йовков, който сега има годишнина, да не говорим за Нютон, Айнщайн – щом тези хора са били религиозни по своему, какво остава за нас да търсим? Като важното, държа да подчертая, е „по своему“.

Какво е участието на българската литература в изданието? В началото в списанието са публикувани автори като Вазов, баща и син Славейкови, Дора Габе и т.н. Днес кои са авторите в „Християнче“? И защо нямат онази популярност като предшествениците си?

Това е голям въпрос. Защото сме свикнали вече да казваме „има нещо“, но не се стараят да навлязат в темата. Има няколко души, които се опитват да задълбават като Енев, но не смеят... Такова е положението.

Г-н Еленков, като редактор на изданието от 1999 насам, кое е най- удовлетворяващото постижение на „Християнче“ за Вас?

Признавам, че има и малко суета, тъй като баща ми беше свещеник, за мен това е начин да почитам паметта и делото му. Започнах изданията с Пернишката черква „Св. Иван Рилски“, а тъй като догодина има една странна годишнина- навършват  се 1070 години от смъртта на Иван Рилски и ще направя специален брой, преповтарящ този облик?

Защо е важно това списание да просъществува у нас?

Пламен Асенов, един прекрасен есеист ми каза, че Ботичели, в края на своя живот, рисувал много. Рисувал над 20 икони на рождество Богородично. Неслучайно там е намерил своето спасение.

 Трябва ли да има задължително изучаване на религия в училище?

Зависи кой и как. Имам един „Учебник за религия“, христоматия е от 1943 г. и вътре има страхотни теми. Аз си правя справката, че Хегел например е чел тежката си естетика в 10-ти клас. Но аз настоявам за един друг термин, не „обучение“, а „религиозно възпитание“. Защото до 3-ти клас може да обучиш някой – как се влиза в черква, как се кръстим.. това е обучение, а другото - не можеш да го научиш на вяра.

 Вашето обръщение към родителите на българчетата?

Посягайте по-често към Библията! Обяснявайте на децата за значението на тази книга, да разберат, че е Светото писание. Четете им...

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.