Евгений Дайнов: „Няма да се учудя, ако Борисов подаде оставка”!

Евгений Дайнов: „Няма да се учудя, ако Борисов подаде оставка”!
08-11-2015г.
28
Адриана Аврамова

Диагноза на случващото се от последните дни. Какво ни предстои след полицейските протести? Има или няма реална власт в държавата. Да очакваме ли оставки, ще ескалира ли напрежението... За всичко това, четете в интервюто с политолога проф. Евгений Дайнов пред Lentata.com.

Преди дни по повод протестите на полицаите зададохте във Фейсбук въпроса: „Метеж или преврат?“. Е, кой е отговорът?

Протестът сам по себе си е метеж. Дали ще бъде първа крачка към преврат, ще видим от последващите събития.

Полицаите обаче стават все повече и по-обединени, днес на протеста имаше много хора. Какво предстои според Вас?

Затова метежът е в секцията към наказателния кодекс, когато става дума за държавна измяна.Това, което се случва е, че въоръжено поделение на властта се сблъсква с цивилното ръководство на властта, което ние сме избрали. Ние за полицаи не сме гласували, гласували сме за цивилни хора, които да ни управляват.

Въоръжените трябва да са подчинени на цивилните хора, които ние избираме. Когато тази въоръжена част на властта се вдигне на бунт срещу властта, това означава, че въоръжените искат да управляват вместо цивилните. Това е нещо още Платон, Цицерон и още редица философи. А когато въоръжените се сблъскат с цивилната власт, обикновено те продължават нататък, защото им се услажда и превземат цялата власт.

Ако тези протести продължат, как виждате обстановката в България, до каква степен полицейските протести имат влияние върху общата картина?

Протестът е метеж, метежът продължава. Зависи дали  те, почувствали се силни, ще поискат директно да превземат властта. Директно или чрез някоя политическа сила, която е на тяхно разположение.

А виждате ли такава политическа сила?

Така наречената коалиция КТБ. Това са олигарси като Пеевски, банкери, ДПС, части от БСП и части от ГЕРБ. Тази коалиция може би ще се опита да превземе властта на гърба на метежа на полицаите. А може би самите полицаи ще поискат да вземат властта, нямам представа. Но някой ще се опита да се пресегне към властта, защото власт в момента виждаме, че няма.

Как ще коментирате исканията на полицаите? Основателни ли са?

Изключително нагли. Можеш да си позволиш да правиш публична демонстрация и да затваряш кръстовища, ако се бориш за принципи или ценност. Привилегията не е принцип. Тя е несправедлив достъп до общи ресурси.

Полицаите май очакваха подкрепа от гражданите, не я получиха обаче. Защо?

Защото се борят за привилегия, а не за общограждански принципи. И то привилегии само за себе си. Затова няма как да получат подкрепа.

Заслужават ли тези привилегии?

Не, разбира се. Ако ги заслужаваха нямаше обществото да дава един бюджет за МВР и още един за охранителни фирми.

В един от статусите си във Фейсбук  днес пишете: ” Тези хора току-що взеха властта. Огледайте ги внимателно. Водят се полицаи. А инак на какво приличат?‘‘. На вас на какво ви приличат?

На мутри. Аз случайно попаднах на снимката и помислих, че е от погребение на мутри, а то било протест на полицаи. Те се развилняха … ако посегнат към властта,  кой ще ни опази от тях?

Няма кой, така ли?

Няма.Това е изключително опасна игра. И тук правителството трябва да пази държавата. В крайна сметка, гражданите ще запазят държавата си, както в България често се случва, но за пръв път ще са срещу въоръжени . И тогава не знам какво ще се случи.

А властта как трябва да реагира и изобщо досегашната реакция как ще я коментирате?

Власт няма. То се видя. Моментът, в който се събра в ръцете на Бойко Борисов цялата власт, се оказа, че власт няма. Би трябвало да реагира държавното ръководство, в лицето на Бойко Борисов и неговите министри, за да наложи държавния ред срещу метежницата. Ако държавата не налага ред срещу метежницата, държава няма.

Бъчварова според вас как се справя като министър и в тази ситуация?

Тя беше пречупена. Не се справя.

Във ваш статус цитирате Чл. 95 (Доп. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм., бр. 153 от 1998 г.), който гласи: „Който, с цел да бъде съборена, подровена или отслабена властта в републиката, участвува в извършването на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра или по места, или в бунт, или във въоръжено въстание, се наказва с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна‘‘. Възможно ли е това?

Държавата, тоест цивилните, които сме избрали, трябва да покажат, че са по-силни от въоръжената метежница. Ако не го покаже, всички въоръжени групи в страната ще влязат във вашата къща и ще правят там, каквото си искат.

А познавайки българското общество, мислите ли, че в момента му пука, че полицаите протестират?

Когато въоржени лица започнат да тормозят хората на всеки ъгъл, тогава хората ще мислят по друг начин.

Казаха, че ще има и друг протест. Те настояват исканията им да бъдат приети. Ще постигнат ли целта си полицаите?

Каква е целта? Те уж я получиха, но продължават, метежницата продължава. Ще имат още искания, ще поискат всичко. Пред тях няма власт, която да ги спре. Превземат властта. Като гледам в момента властта на какво прилича няма да се учудя, ако Бойко Борисов отново подаде оставка, защото не може да се справи. И после остават само гражданите.

В закона пише какво се прави с метежницата - до 20 години затвор. Това е.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.