Мохамед Халаф: „Защо само мюсюлманите имат проблем с интеграцията?”

Мохамед Халаф: „Защо само мюсюлманите имат проблем с интеграцията?”
18-10-2015г.
97
Лентата

Мохамед Халаф е журналист и преподавател  в СУ, родом от Ирак.  След като завършва Багдадския университет, работи за вестник „Ал Таахи“. Поради отказа му да се присъедини към управляващата по онова време в Ирак политическа партия Баас, той е преследван и уволнен от вестника. През 1978 година емигрира в България. Халаф даде ексклузивно интервю пред FRONT.BG.

Публикуваме пълния текст в LENTATA.COM, за да разберете - защо Европа е така привлекателна за бежанците.

LENTATA.COM: Как ще коментирате престрелката и нахлуването на такава голяма група през границата ни?

Знам, че в момента граничарите са под напрежение и и се страхуват от голямата вълна бежанци, които нахлуват в страната. Те имат заповеди и ги изпълняват, а работата им е да охраняват границата на България. Но дали ситуацията е налагала използването на оръжие? Ние нямаме никаква информация относно обстоятелствата, които са довели до престрелката. От версията на Вътрешно министерство стана ясно, че е използвана сила, но каква точно? Афганистанците въоръжени ли са били? Не мисля, че човек, търсещ закрила или убежище, ще дойде с пистолет. А дори и да дойде, няма как да мине през Турция.

Според мен групата е вкарана в България от каналджии, защото тя не може да стигне сама до границата. Според комюникето на министерството и изказването на Главния секретар на МВР, те са навлезли навътре в страната, а не по периферията.

Възникват много въпроси  относно начина, по който действат граничарите. Преди месеци бе заловена група язиди. Срещу двама от тях бе използвана прекомерна сила до такава степен, че те са починали вследствие на побоищата. Язидите, които са ги придружавали, споделят, че боят е бил много жесток и нямало смисъл да се използва такава сила. Впрочем, чел съм това, както в турски, така и в български вестници. От Министерството на вътрешните работи обещаха разследване, изминаха няколко месеца, но няма никакво обяснение какво се е случило. Оцелелите язиди разказаха, че от тях са взети и обувките, и връхните дрехи, дори парите и вещите, буквално всичко. След това ги изхвърлили през границата. Освен това преди известно време по БНТ гледах репортаж, сниман със скрита камера, в който двама граничари признаха, че имат заповед да използват прекомерна сила и жестокости,  които да се използват срещу всеки, който се опитва да премине границата. Друга заповед беше и да ги изхвърлят от другата страна на границата. Разбирам всичко това, но не разбирам едно – България е членка на ЕС, членка на НАТО, има пълното право да пази границите си, обаче може да се отнася към тези хора по друг начин, тъй като според европейските закони  всеки, който търси закрила, трябва да бъде приет, освен ако не нарушава законите.  Ето защо аз не възприемам, че група, която търси закрила, може да използва сила срещу граничари, независимо дали са българи или други. Те са безсилни и опитват да се спасят от каквото са избягали.

LENTATA.COM: Да очакваме ли конфликт в сърцето на Европа и има ли заплаха за България?

България може да има проблеми с ЕК, защото случилото се е удар в имиджа на страната. Но вътрешната ситуация не позволява тя да има добър имидж в момента. Аз, като чужденец, живея в България и съм български гражданин, и не желая да дойдат толкова много мигранти в България, нито да отидат в Европа, защото те НИКОГА няма да се интегрират. Много от тях не искат да се интегрират, това е проблемът. Това проваля не само Европа, но и живота на хората, които не искат да приемат, че живеят в сферата на други ценности и трябва да се подчинят на тези ценности, трябва да ги приемат, а не да налагат своите. Защо Европа не успя да създаде такива условия да накара хората да приемат правилата и ценностите на Европа. Това са въпроси, свързани с възпитанието на тези хора, мога да ви кажа, че дори тези, които живеят в България, независимо от колко години живеят тук, все още не обичат Европа, нито ценностите й. Това е сериозен проблем, защото тези хора могат да бъдат провокирани в даден момент. А в конкретния случай – такива инциденти и такава прекомерна сила може да предизвика омраза към България. И това е страшно – ако има омраза, може да има отмъщение. Не искам да бъда пророк, но се надявам българските власти да направят някакво сериозно разследване, а не да мълчат, както ние сме свикнали. Първоначално говорят, после замлъкват завинаги, както стана с двамата язиди.

LENTATA.COM: Какво според вас е решението на проблема с бежанците?

Проблемът е сериозен, защото Европа не може да приеме милиони хора. Все пак държавите имат ограничен капацитет. Като гледам какво се случва в нашите региони – в Близкия Изток и Африка като цяло, всички искат да бягат. Имам 11-годишен племенник, който ми пише във Фейсбук „Чичо, спаси ме, вземи ме при теб, защото тук не се живее! Няма музика, няма живот, има само лишения...“ Дори едно дете на 11 години, което получава от семейството си всичко, иска да избяга. Представете си, ако границите се отворят навсякъде, всички ще напуснат. Значи решението е всеки да си остане в държавата. За съжаление обаче нито Америка, нито ЕС има някаква стратегия. Случващото се в мюсюлманските държави е в резултат от натрупаните проблеми и конфликти, 60 години диктаторски режими, подкрепяни от Запада. Той не направи нищо, за да се реформират тези държави, да имат нормално образование и стабилна икономика, нормално отношение към жените, свободни медии, малцинствата да бъдат признати, а правата им – защитени. Това, което виждаме, е резултат от бездействието на Запада. Не трябва сега да се самообвиняваме, нищо не можем да направим в този момент. Няма да стане с бомбардировки. Народите трябва да гледат как да оправят собствените си държави, да се противпопоставят на диктаторските режими и да намерят начин да се развият. Това обаче няма да стане без съдействието на Запада, но не с войни, а с други средства. Не с ухажване и хвалене.

 Продължаваме да виждаме  все същото – Сирия е пример. При нас, в Ирак, от години няма спокойствие след намесата на САЩ, има гражданска война, има етническа и религиозна омраза. В Афганистан 16-17 години след натиска на САЩ  талибаните се връщат. Значи нищо не сме направили! Значи проблемът няма да бъде решен с куршуми, трябва да има визия.  Т.нар. „Арабска пролет“ не направи нищо друго, освен да постави проблемите в тези държави на дневен ред. Кой ще ги решава? Не мога да ви кажа. Нито има елит, нито има условия, нито народите на тези държави са подготвени да се справят с тях. Има доклад  на организация към ООН, наречена „Арабското възстановяване“. То сочи, че през 2018 ще има 105 милиона души, завършили  университети в Арабския свят. Но къде ще отидат те в тези войни, след като няма перспектива и реализация?  Ще напуснат родните си места.

LENTATA.COM: Какво ще е бъдещето на Европа, ако бежанската криза се задълбочи?

 То зависи изцяло от европейците. С омраза обаче те няма да разрешат бъдещето си. В Европа няма елит, както и в Арабския свят. В България също няма елит, който да гледа интересите на държавата. Ето, виждаме, че от 25 години няма реална иконимика, няма демокрация, която да бъде образец, няма абсолютно зачитане на правата на гражданите, няма върховенство на закона, корупцията е обхванала всичко. България е част от Европа – организация с традиции, но ние виждаме, че нямаме перспектива.  2 милиона способни българи напускат държавата!  Аз съм преподавател в СУ и искам да ви кажа, че всичките ми студенти искат да емигрират. Питам ги „Добре, кой  ще оправи тази държава и защо повтаряте това, което правят арабите и африканците? Трябва да работите за вашата страна и да останете в нея, трябав вие да я реформирате, защото без вас няма да има държава България!“.

LENTATA.COM: Мислите ли, че може да избухне религиозна война в Европа?

Войната се отразява в различни аспекти, но най-силна е войната вътре в самия ислям. Не мисля, че християните са тръгнали да водят война срещу мюсюлманите, защото отдавна са реформирали религията си и са я разделили от политиката.  В исляма това е проблем –  в него се слива религията с държавата и политиката. А когато православната църква в Русия реши да води свещена война в подкрепа на агресията в Сирия, това води до реакция от другите мюсюлмански институции. Ето накъде отиваме! Църквата превръща военната агресия в свещена война. Затова отиваме към провал!

 LENTATA.COM: Защо е трудна интеграцията на мюсюлманите?

В Европа има от 45 до 50 млн. чужденци, но защо само мюсюлманите имат проблем с интеграцията? Защо китайците, източните европейци, виетнамците, народи от целия свят нямат проблем? Те са приели ценностите и законите на Европа за свои. Само ние имаме този проблем. Вината на Европа пък идва от това, че тя е проспала няколко процеса в течение на 30-40 години. Затворила е очи пред това да се развиват различни религиозни институтиции в самата Европа и те да навлязат в държавните училища.  Така  можеха да предотвратят т.нар. „ислямски джихад“. Чак сега се сетиха да го направят, след като „Ислямска държава” се появи. Аз обаче  следя темата отдавна, преди да се появи ИДИЛ, и работата е отчайваща. Европа трябва да помисли защо тази група отказва да се интегрира.

Ето каква е моята рецепта: Проблемът трябва да бъде решен там, където е възникнал. Като за начало Башар Асад трябва да си ходи. Не може човек, убил 300 000 свои граждани, да бъде оставен над нас. Разрушил е 70% от държавата и нейната структура. От 50 години тази династия управлява Сирия, но вече сме в ерата на глобализацията и сирийците, иракчаните, тунисийците имат интернет и гледат как живее Европа, как живеят нейните граждани. Какви права и какви ценности имат те. Защо мюсюлманите не ходят в богатите арабски държави? Защо не ходят в Русия? Защото искат Европа? Защото знаят, че тя е хуманна, има закони, ценности и никога не предава хората, пристигнали в нея. Винаги ще им предостави условия да живеят по-добре.

LENTATA.COM: Европа ще остане ли християнска или ще се превърне в Еврабия, както предрече Ориана Фалачи?

Европа винаги ще бъде християнска! Същността на Европа остава...  Мюсюлманите са в пъти по-малко, но могат да направят друго – да искат жени или да налагат своите традиции, всичко това трябва да се регулира. Самата Европа има нужда от тези емигранти. Германия например има нужда от 1 млн. работници и не задължително квалифицирани. Вашите български емигранти не отиват да мият улиците, защото са квалифицирана работна ръка – те са инженери, лекари, учители. Докато мюсюлманите ще работят в земеделието. Европа има нужда от тях, защото няма откъде да набави тези хора, когато раждаемостта се понижава.

LENTATA.COM: Има ли в България клетки на ислямисти и условия за радикален ислям?

Ще има такива клетки, когато българското правителство не си върши работата. Зависи изцяло от политиката към малцинствата. Ако вашата държава продължи с тази недалновидна политика спрямо циганите и мюсюлманите, разширяващият се расизъм, омразата,  всичко това ще доведе до влизането на елементи, които да създават клетки. Най-яркият пример са имамите от Пазарджик. Аз не вярвам, че са големи борци на ИДИЛ, но там играят много пари. Така или иначе, когато държавата отсъства, идват други, които завземат функциите й. Държавата трябва да мисли за гражданите си и да има равноправие между всички тях. Но докато държава няма, ще липсва и вярата на българите. Аз живея сред българи и повечето ми приятели са с български произход. Те всички казват, че не вярват в страната си. Когато един гражданин изгуби доверието в държавата си, той е способен да направи всичко. Мюсюлманите, независимо дали от Афганистан, Иран, Ирак, Сирия или Либия, не бягат само от ИДИЛ, те бягат от страните си, защото нямат условия. Бягат, както бягат българите от България.

LENTATA.COM: Как да съхраним сигурността у нас?

Това зависи само от гражданите и институциите. Независимо чие е правителството, политиците трябва да работят за държавата, а не за партиите си. В момента  управляващите играят със съдбата на българите, които се нуждаят от зряла политическа класа. Нея обаче я няма.  Сигурността зависи и от това да няма омраза между етническите групи, която също се подхранва от партиите. А България не е безнадеждна – не е по-малка от Кипър, нито има по-малко условия от Белгия, Холандия или Швеция. Тя има ресурсите да бъде развита икономика и демокрация, но няма политици, които да доведат държавата до това. 25 години провал!

АВТОРИ:

Ева Истаткова

Каролина Касабова

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.