Бареков: Готов съм да се махна от Европарламента!

Бареков: Готов съм да се махна от Европарламента!
04-09-2015г.
48
Адриана Аврамова

Николай Бареков даде интервю пред Front.bg (http://www.front.bg/в началото на новия политически сезон.  

Защо Бареков би се отказал от мястото си в Европарламента? И още, четете:

Какво се случва с вас, има ли опасност да се разпадне парламентарната ви група?

Тя не е моя. Отдавна е ясно, че аз бях ограбен от Христо Ковачки и от депутатите, които влязоха с моето име, моето финансиране и моите идеи в този парламент. Коалицията съществува, защото ББЦ е в основата на коалиционното споразумение. Парламентарната група отдавна не носи името на България Без Цензура. В парламента ББЦ има само един народен представител - Мартин Иванов (бел.ред. Данона).

Всички останали изневериха на идеите на партията и се продадоха. Кой на Ковачки, кой на управляващите от ГЕРБ. Според мен групата по един естествен път ще се разпадне и то в близко време, защото на практика депутатите там са глутница вълци, всеки, от които е достатъчно агресивен спрямо останалите. Нямат  обща спойка, нито общи идеи.

Това, което научавам от последните часове е,че групата отново си сменя името и към ББЦ се добавя смешното име „Народен съюз“. Нали разбирате, че тези депутати влезнаха в ББЦ, а сега на името на тази група стоят две имена, които нямат нищо общо с изборите, никога не са се явявали и са две кръгли нули. Това е моето предложение за името на групата, знаете какво означава.

Вярно ли е, че вие сте настояли в името на парламентарната група, за която така остро се изказвате, да фигурира и името на ББЦ ?

Ако Мартин Иванов стои в тази парламентарна група, той трябва да бъде обозначен по някакъв начин. Моето предложение беше групата да носи името му, тоест,  БДЦ-НС-Мартин Иванов. Отказаха това предложение, предложиха да се сложи ББЦ. Но, разбирате ли, че единственото реално име, което трябва да носи групата е  това, с което влезе в парламента -ББЦ? Но за целта тези депутати трябва да се върнат обратно при мен, да се извинят за обидата, която нанесоха на моите избиратели, да се посрамят за поведението си и да се върнат там, откъдето тръгнаха.

Да не говорим, че самите депутатите от тази група, без Мартин Иванов, са обект на подигравки на целия парламент, журналистите, бившите им колеги от ГЕРБ и БСП, защото те напуснахна тези партии, за да ги вкарам в парламента обратно. Което беше моята грешка. Призовавам ги сега да си върнат името ББЦ, да си спомнят с каква програма влязоха в парламента, да ми се извинят публично, както и на Мартин Иванов, на избирателите и да се върнат да работят като опозиция, а не като подлоги на ГЕРБ и ДПС. И да напомня, че внесох сигнал в прокуратурата срещу Ковачки за кражба на парламентарната група и за купуване на депутати.

Какво стана със сигнала?

Нямам представа. Аз не съм Яне Янев да кажа как действа прокуратурата. Тя е независим орган.

Споменахте Яне Янев, внесохте сигнал в прокуратурата и за него, кое точно провокира това действие?

Това, че член на изпълнителната власт се опитва да командва българската прокуратура.

Написахте и писмо до Бойко Борисов по този повод - реакция има ли? И наясно ли е според Вас Борисов с действията на Яне Янев?

Ако Бойко Борисов не е наясно с действията на своите съветници, толкова по-зле за него. Мисля, че в най-скоро време той ще се раздели с част от съветниците и министрите си.

В това писмо казвате и, че Вие сте „пряк и единствен опонент на Борисов”, все още ли се чувствте като такъв предвид резултатите Ви на предходните избори?

Резултатите бяха чудесни. На два поредни избори вкарах парламентарни групи в Европейския и Българския парламент. Друг опонент на управлението на ГЕРБ и Борисов, аз не виждам. Ако вие виждате - кажете. Някой, който да има добри резултати на изборите, както аз. Аз направих за двата пъти общо 17%.

Имахте заявка за повече, дори за премиерското място…

Когато самият г-н Борисов отиде на избори за пръв път  като водач на листата на НДСВ преди години, успя да изкара един мандат в Пловдив. И аз изкарах толкова. Всеки започва в политиката от по-малкото и се цели към по-голямото. Ето, той е министър председател, в един момент може аз да имам по-голям резултат от него.

Тоест, имате амбиция да бъдете министър-председател?

Не. Моята амбиция е България да върви по по-добър път. В момента България не върви по добър път на развитие. Няма реформи, а една измамна стабилност. Аз имам свои симпатизанти, в един момент бяха повече, сега са по-малко. Аз ще се опитам със своята последователност като политик да ги спечеля. Аз съм единственият български политик, който след като се обяви за опонент на ГЕРБ не изневери на избирателите си. Още през 2012-13г. аз заявих позицията си и не съм я променил.

По-обран ми се струвате в последно време по отношение на Борисов…

Правилно, напоследък съм по-обран. В политиката не трябва да има лични нападки. Достатъчно лоши неща си причинихме и достатъчно обиди си нанесохме по принцип политиците. Аз бях смачкан от системата - бяха ми назначени огромни проверки и т.н., но оцелях. В момента смятам, че трябва да бъда принципен критик на това управление. Аз не ги критикувам персонално, а гледам резултатите от управлението. Те не са добри, няма реформи, дори съдебната реформа.

И тук искам да се обърна към правителството и да попитам - след като премиерът твърди, че са събрани пари в хазната, защо не се изпълнят час от обещанията, които аз дадох на моите избиратели? Да ги изпълнят сега те и г-н Борисов да привлече тези мои избиратели и да станат негови и така дори да ме унищожи политически? Защо не купят за всяко дете таблет? Нали има над 2 милиара допълнително. И още нещо - обещахме безплатно здравеопазване за децата до 7-годишна възраст и безплатни лекарства. Ето, това правителство може да изпълни тези обещания, но не мисля, че ще го направят.

Вие и 1 000 000 работни места бяхте обещали…

Да, за следващите осем години, но една мина, а аз съм в опозиция и съм прокуден в ЕП, как да го изпълня? Бях продаден и изгонен от България.

Идват избори, какви са очакванията ви - към колко гласа се стремите?

Аз очаквам да вземем към 200 000 хиляди в цялата страна, очаквам кмет на Сливен с нашата бюлетина- г-н Лечков, кметове на още 10-20 общини в България. Например, Криводол, Бяла Слатина, Дупница, председатели на общински съвети, очаквам такъв в Пловдив, сериозно присъствие в общинския съвет и в София. И великолепно представяне на Мария Календерска в София, тя ще бъде в тройката според мен.

Задават ли се предсрочни парламентарни  избори и ще има ли размествания в партиите в парламента, вие ще успеете ли да влезете?

Очаквам разпад до Нова година на две парламентарни групи - Патриотичния фронт и БДЦ. Очаквам сериозни рокади в правителството, реформаторите ще се провалят на местните избори и няма да имат такива претенции. Очаквам ГЕРБ и ДПС да продължат да управляват.

Категорично ще успея да вкарам депутати на предсрочните избори, ще имам група от верни хора, която няма да се разпадне и аз ще бъда народен представител и в сериозна опозиция.

Ще се откажете от мястото си  на евродепутат, така ли?

Аз съм готов да се откажа от това място винаги, когато имам възможност да работя за България. Имам ли възможност да участвам на предсрочни избори, аз ще бъда  български депутат.

Много хора си тръгнаха от вас - коалиционни партньори, Росен Петров, Нешка Робева... Свършиха ли парите? Бяха ли те „купени”?

Вие си отговорихте. На първо място напуснаха заради страха, че останах сам срещу статуквото и се продадоха за пари.

Говори се, че Слави Трифонов ще влиза в политиката, това Вас стряска ли ви, казвате, че Борисов е ваш опонент, а Трифонов?

Дано намери моята енергия. Бих му казал задочно, познаваме се, били сме колеги, за да влезе в политиката му трябва здрав гръб и много енергия. Той не може да бъде мой опонент, защото той също се бори срещу статуквото. Желая му успех, не се притеснявам от влизането му в политиката.

Обвиняваха Ви, че не работите достатъчно в Европарламента - защо? И, доколкото знам  в понеделник започна работата в ЕП, вие защо не сте там?

Само вижте кой ме обвинява! Поръчковите медии в България, които са на заплата при управляващите и ДПС. Аз съм един от най-високопоставените български депутати в ЕП. Член съм на ръководството на третата най-голяма група там. Аз успях да спечеля десет милиона лева за бедствията в България от миналото лято, аз съм инициатор за спасяването на Гърция, имал съм срещи на високо ниво с Ципрас и Юнкер, една от ключовите фигури в делегацията на ЕП с Иран… над тези неща съм, спокоен съм.

Тази седмица съм в България, работя по регистрацията на партията си за изборите, другата съм в Страсбург.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.