Професорски атаки: Ивайло Дичев vs. Божидар Димитров

Професорски атаки: Ивайло Дичев vs. Божидар Димитров
13-08-2015г.
175
Адриана Аврамова

Свидетели сме на професорски скандал. Проф. Ивайло Дичев призова проф. Божидар Димитров да напусне поста си като директор на Националния исторически музей като инициира подписка за целта. Тя включва текст, който пояснява, че проф. Димитров обижда научната общност. Обвиненията включват още – сътрудничество за ДС, грубиянско поведение в медиите, езически измишльотини. Какъв е отговорът на Божидар Димитров на тази атака?

Четете в интервюто му пред Lentata.com.

Проф. Димитров, ядосахте ли някого с нещо, че такава омраза се насъбра около вас в последните няколко дни?

Да. Когато беше дискуията за паметника на Самуил, тези хора бяха сред обявилите се против паметника. И то не заради светещите очи или други художествени недостойнства, а, защото българският цар не заслужавал паметник. Той не бил добър цар, под неговото управление България паднала под Византийка власт, загинали много хора...

Тогава аз им теглих една майна и им казах, че са задници. Публично, по телевизията. И знаете как е в живота, никой човек, дори да съзнава, че е задник, не се радва, когато някой го нарече така и търси повод да си отмъсти. И не знам, явно  е решил, че историята с Плиска е най-удобният момент.

Говорите за проф. Ивайло Дичев. Смятате ли, че той си прави някаква реклама на Ваш гръб?

Да. Той е тотално неизвестен. Това, което може да се прочете в биографията му е, че е син на Стефан Дичев-писател. Междудругото, той беше добър писател. Със стипендия от комунистическата българска държава е специализирал в Париж, бил е докторант на една видна комунистка и така нататък. Тоест, преквалифицирал се е, както много други хора. Пребоядисал се е и сега се прави на голям демократ, какъвто не е.

Как ще коментирате подписката, която  проф. Дичев инициира за Вашето пенсиониране?

Нямам мнения. Под такава подписка могат да се подпишат само хора като Ивайло Дичев. Неслучайно има толкова малко подписи. Като погледнах и списъка на хората разбрах, че има някои измами. Открих три имена на мои приятели, които посмъртно, дори и човек да съм убил, не биха гласували срещу мен. Те фигурират там с имената си и затова мисля, че има някаква шашма.

Тоест, няма да се пенсионирате заради тази подписка?

Естествено, че няма. Имам много възложена работа, която трябва да свърша.

Според авторите на петицията Вие обиждате научната общност с недоказани твърдения и небивалици, обиждате националното чувство с търгашеското си отношение към наследството, превърнато в бутафория за пред туристите. Как ще коментирате?

Не е вярно. Те са тези, които обиждат националното достойнство на българите. Как можеш да кажеш, че цар Самуил е недостоен цар? И неслучайно, те бяха смачкани от общественото мнение. Аз си признавам, че бях водач на най-острите статии и коментари за тази групичка и общо взето ги премазахме. Сега те мислят, че могат да отвърнат.

Те посочват и случая с водата в Плиска, поливането на премиера Борисов и прочее...

Какво лошо съм направил, че съм изпълнил един старинен български обичай -напръскване с вода? По случай празник - тогава имаше такъв, откриването на пътния възел.

И Вас са ви поръсвали с вода, дори, докато спите, когато имате рожден ден например или по друг повод. Това е стар обичай, но тези хора нали са родени на Жълтите павета и са расли със сребърна лъжичка в уста, те дори не знаят, че съществува такъв обичай. Поръсва се за здраве, какво лошо има?

Вчера сутринта, Вие се ядосахте, казахте: „Не проявявате интерес към Плиска, а към шибаната вода, да му се не види”...

Това беше към журналистите, защото никой не прояви интерес към големите неща, които наистина са за хвалба. Водата си е вода, тя е обявена за свещена, не от Божидар Димитров, а от български свещеник, вероятно архиепископ, още, когато е построена църквата. Там пише „свещен кладенец” - на гръцки. Водата дали е лековита, ще видим след време, смятали са я за такава, но никой не ме слуша.

Появиха се дори твърдения, че сте използвали името на Ванга за PR...

Тази сутрин една дама, която е написала книга за Ванга каза, че Ванга й е разказала, че ми била много ядосана, че не съм отишъл при нея. Аз наистина не вярвах на предсказанията й и даже два пъти не отидох, когато тя ме викаше да ми каже нещо. И един път случайно минавах оттам, отидох и тя тогава ми каза всичко това.

А с г-н Борисов успяхте ли да говорите след вчера?

Не. Говорихме преди това, той беше гледал реклама, че ще гостувам и само ми каза да бъда умерен. И аз такъв бях. Не нарекох „задници” хората, които са оперирани от национално чувство.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.