Проф.Божидар Димитров: За българина ракията е като кокаина!

Проф.Божидар Димитров: За българина ракията е като кокаина!
29-07-2015г.
76
Адриана Аврамова

Потърсихме проф. Божидар Димитров, за да ни разкаже за последните разкопки, чудотворната вода в кладенеца в Плиска, намерените древни предмети и доказват ли те, че ракията е българска, както и за предсказанията на Ванга, които той лично е чул...

Повече, четете тук:

Разкажете ни за кладенеца в Плиска. Каква е историята му? Говори се, че в него има чудотворна вода...

Известен е още от древните хроники, като един свещен кладенец, на гръцки се нарича аязмо. В този кладенец действително е имало вода, която лекува много болести. В това няма нищо чудно. Като учен-рационалист искам да кажа, че няма нищо свръхбожествено. Известно е, че в България има много извори, които лекуват, поради минералите, които се съдържат във водата и лекуват много болести. И то не само топлите минерални извори, за които всички знаем, но и студените извори. Така че, вероятното научно обяснение за свойството на водата да лекува е нейният минерален състав. Известно ни е, че до този кладенец е била изградена и първата църква, тя е била много малка и е била посветена на един мъченик, който е погребан там. Той е българският княз Боян-Енравота, син на кан Омуртаг, който към 832г. е трябвало да поучи престола, тъй като е първороден син. Болярите са го обявили за християнин, той не се е отрекъл от Христос и затова е бил посечен на това място близо до кладенеца.

В момента напредваме надолу, в калденеца, водата блика от поне три извора, засега. Ще изследваме на какво се дължат лечебните свойства на водата, все още е много кална, има още два метра кал до дъното на кладенеца.

Разкажете ни за срещата си с баба Ванга, какво ви е казала тя за този кладенец?

Специално за този, че е запушен и, когато се отпуши и отдолу бликне водата, България ще тръгне отново напред. Не знам какво точно искаше да каже, както ви казах, аз съм учен-рационалист.

Други предсказания отправяла ли е към Вас?

Да. Каза, че трябва да се оправят трите най-известни български църкви - Боянската, Св.четиридесет мъченици и Голямата базилика, и тогава България ще тръгне напред. Като обърна голямо внимние на Голямата базилика и по-точно на свещения кладенец, който трябва да се реставрира.

А вие вярвате ли в светлото бъдеще на България?

Факт е, че България тръгна напред. През първото шестмесечие на годината БВП е скочил с 2,5%, а към края на годината ще стигне сигурно 4-5%, тъй като предстоят големи доходи през второто шестмесечие от туризъм и т.н.

 Казахте, че искате да полеете с водата от кладенеца премиера Борисов за здраве, кога ще се случи това?

Той ще е в района на 10-ти август и тогава ще стане. Във всеки случай му казах да си носи стар костюм, да не го повредим. Той каза, че ще е с тениска тогава. (смее се);

Ами президента няма ли да полеете за здраве?

Вчера го поляха със студена вода, не искам повторно да го поливам. Сещате се какво имам предвид (визира гласуването на депутатите за референдума, предложен от Росен Плевнелиев).

И друга находка от последните дни предизвика много коментари- фрагмент от дестилационен съд за производство на ракия.

Имаше един спор, когато Брюксел беше определил срок всяка страна да си регистрира националните продукти. Казусът беше - кой може да претендира за ракията? Тогава наш археолог - проф. Константин Тотев от Велико Търново беше намерил един фрагмент от чаша от 14- ти век, където пишеше „аз еди-кой си пих ракия ...”, което означава, че ракия е имало у нас през 14-ти век. Другите претенденти твърдяха, че ракията е измислена в Сърбия (примерно) през 16-ти век. Сега излязоха и такива уреди за дестилация на ракия от 11-ти век. Не знам дали трябва да се хвалим с откриването на ракията. Това е все едно да се хвалиш с откриването на кокаина. За българина ракията е и средство да се напиеш, и своеобразна дрога. Но пък ракията се е използвала и по време на война. По 20 грама на ден на войниците преди атака - това е публична тайна, всички армии го правят.

В писмо до медиите казахте, че „докато има ракия, България е непобедима.”. Българите наистина открай време търсят утеха, подкрепа и отговори в чашката с ракия, така ли е според Вас?

Да. Като историк знам колко атаки е преживяла българската армия и как е изпивала по 200-300 грама ракия за кураж. Войниците ни са тръгвали като непобедима вълна.

А иначе правилни са ви наблюденията. За това пише още първият български социолог Иван Хаджийски. Той казва, че има разлика в пиенето на националното твърдо питие.Тоест, при руснаците например те пият водката, да забравят, да оталожат страстите, да се обезсмъртят, както се казва. Докато пиенето при българина според Иван Хаджийски е начин на социално общуване. Българинът пие на малки глътки, може да изпие много, замезва и разговаря. Развързва му се езикът.

Кажете - без ирония, какво е мнението Ви за оскверняването на Колизеума от Благой Георгиев и като цяло - такива български „следи” са намерени на доста места. Защо драскаме върху историята?

Да, аз бях направил едно изказване с ирония, което не се разбра от някои журналисти. Сега какво да кажа - това е глупаво. Няма как да го защитя.

А иначе да, на много места има такива български „следи” и драсканици.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.