Няма истински капитализъм, така, както не е имало истински комунизъм

Няма истински капитализъм, така, както не е имало истински комунизъм
25-04-2023г.
0
Тихомир Чергов

Най-гледаният журналист в целия свят (ако приемем, че Джо Роган не е журналист) Тъкър Карлсон беше уволнен от Фокс Нюз. Това е все едно Барселона да уволни Меси, когато е в най-добрите си години. Всъщност не, не е същото - това е все едно Барселона да уволни едновременно Меси, Шави, Иниеста и треньора Гуардиола в най-силните им години.

Има един много ценен урок от цялата история. Тази случка доказва, че няма истински капитализъм, така, както не е имало истински комунизъм. При истински капитализъм никоя медийна компания не би си сринала сама рейтингите, за да угоди на политиците. 

Уволнението на Тъкър показва една много важна характеристика на системата: политическият капитал е много по-важен от финансовия. Да си лоялен на доминантния политически режим е по-важно за една корпорация, отколкото да реализира печалби. 

Наскоро имаше нещо подобно и с Бъд Лайт - бирата на американската работническа класа, на реднеците, на Ал Бънди. Тя нае за новата си рекламна кампания травестит. Акциите им се сринаха, започнаха масови бойкоти срещу компанията. Но по-важното за нея е да покаже лоялност към режима на либерастите и да спечели политически капитал (за сметка на финансовия). 

Иначе това, което се опитват да направят, е все едно да се опитат да спрат дърветата да се разлистват през пролетта. Реално изписват вежди, вместо да избодат очи, защото бъдещият подкаст на Тъкър ще е най-гледаният медиен продукт в света и с него ще им бърка по либерастките дупки много по-интензивно, грубо и дълбоко, отколкото докато беше във Фокс.

Това, което виждаме в момента, са последните отчаяни напъни на една умираща система - доларовия глобален либерализъм. Тя вече не е способна да ражда нищо градивно и креативно, само цензура, забрани, извращения и лъжи.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.