Нито има промяна, нито има смисъл!

Нито има промяна, нито има смисъл!
06-03-2023г.
0
Гост-автор

Петър Москов:

Сигурно чухте прекрасната новина, че правителството е готово с необходимите програми, за да получим "близо милиард" лева по ПВУ за гарантиране на справедлив преход към Зелена икономика.
Човек не може да не се зарадва и да не похвали ГЕРБ и ПП (нищо, че са противници), защото в приоритетите и на двете партии, парите за този "справедлив преход" са изведени като важна цел. 
Консенсус, един вид, заради народния интерес.
А сега да видим какво стои всъщност зад тази радост.  
1. Това, че 700милиона (колкото е реалната сума) се изговарят като "близо милиард" си е 30% отклонение от истината, но да кажем, че като се развълнува човек е склонен да мечтае. 
2.Програмите по които ще "усвоим" тези средства, дават следните две основни възможности за тези, които "Зелената икономика" ще остави без работа (например миньори, енергетици, инженери...):
- Да получат ваучери за 70лв. с които да заплатят организираното по програмата езиково обучение. Планирано е това да стане за 16 (шестнадесет) часа !!! и общата сума за това е малко над 400милиона. 
- Ако езиците не са Вашата сила, то програмата е предвидила за Вас възможност да придобиете "математическа компетентност", в рамките на 30(тридесет) часа!!!, за което ще получите ваучер за 140лв.
-Има и ваучери за 140лв., с който ще придобиете "гражданска компетентност", каквото и да значи това. Загадъчно е, обаче ще поучите сертификат!  
Цялата тази боза е наречена "справедлив преход".
Тези, които стоят политически зад така разписания справедлив преход са:
ГЕРБ, ДБ, ПП и ДПС.
Не виждам никаква разлика между харченето на пари от ГЕРБ за компютърна грамотност на всички индианци във видинско и харченето на пари от ПП за математическа компетентност за справедлив преход.
Нито има промяна, нито има смисъл!
Единствената разлика е кой е овладял лостовете за разпределение на държавния ресурс за левичарските си обещания.
П.П.
В медицината има понятие-"триада на Вирхов", с която се означават признаците на възпалението.
Триадата на това политическо възпаление е:
-Сгрешени цели- "Зелена сделка", която унищожава икиномиката.
-Сгрешени средства-чиновници, които закриват бизнеси и си измислят нови.
-Резултат- високи цени на тока, влошена конкурентноспособност и "социални "програми, с които бизнеса става зависим от подписа на министъра. 
Ако ми позволите този каламбур:
"ИМА КАК, ОТНОВО да харчим парите от данъците Ви за глупости"!  
Хубав ден!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.