Николай Денков потвърди за визита на Володимир Зеленски у нас

Николай Денков потвърди за визита на Володимир Зеленски у нас
06-07-2023г.
0
Лентата

Премиерът Николай Денков потвърди, че украинският президент Володимир Зеленски идва в България и заяви, че е говорил с президента Румен Радев за визатата на украинския президент.

   "Аз се обадих на президента и казах: "Ще идва Зеленски, така че - имайте го предвид, решете дали ще се видите с него". Това е начинът, по който да се търси конструктивен диалог. Последните седмици виждам известно успокояване и това трябва да продължи. България няма нужда от междуинституционално напрежение, а от успокояване и аз виждам своята роля и в тази посока", посочи Денков.

Министър-председателят изтъкна, че България подкрепя Украйна и трябва да продължи с помощта си по две причини.

   "Реална опасност днес няма, но това за което трябва да работим, е да няма опасност изобщо. Защо подпомагаме Украйна? Две са причините и те са много ясни - първата е, че Украйна е нападната държава. 70 години след Втората световна война, основите на световния мир се състоят в спазването на принципа, че границите на една държава са неприкосновени. Русия наруши това правило, нападна съседна държава и всички държави трябва да помогнат да се възстановят началните граници, за да се възстанови реда в международните отношения. Защото, ако един агресор направи това на едно място, и други ще се опитат. Така че международният ред се крепи на опазването на границите.

   Втората причина е свързана непосредствено със сигурността на България. Русия неколкократно отправи заплахи, че след Украйна може да последват Молдова, Балтийските държави, защо не и други, които са и по-големи и членки на Алианса. Това sа притеснителни заплахи. Освен това припомням и, че България беше обявена за вражеска държава от Русия без да е направила каквото и да е в това отношение. Добре е да се напомни и че руската армия влезе в България през Втората световна война без да има обявена война от страна на България към СССР. Ако Украйна спечели войната границите, където може да очакваме агресия, ще са далеч от границите на България. Ако загуби войната, нещата ще изглеждат по друг начин", каза Денков.

Източник: БНТ

Министър-председателят отговаря във Фейсбук на въпроси на граждани на първия месец от работата на правителството.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.