New York Times започва осезателно да променя тона си към войната

New York Times започва осезателно да променя тона си към войната
21-10-2022г.
0
Юрий Борисов

Когато вчера коментирах интервю на Обама, от което ми се струва, че демократите от САЩ започват радикална промяна в отношението си към Украйна, срещнах доста скептицизъм.
Днес затвърждавам усещането си. New York Times започва осезателно да променя тона си към войната. Експертно, разбира се. Някак си обективно журналистически. Ето например какво казва в заглавната си онлайн страница  вестникът: 
„На фона на нарастващата инфлация и разходите за енергия Европа започна да вижда признаци на безпокойство относно фискалната подкрепа за Украйна, като гражданите призовават за помощ и подкрепа в собствените си страни.“ Откога е „започнала Европа да се безпокои“? От няколко дни ли? Защото патосът до вчера беше друг – как някои европейски страни се отнасят безотговорно към необходимостта все повече да подкрепят Украйна!
Пак в днешния брой Jason Horowitz прави репортаж за това, как обикновени граждани от Европа коментират ситуацията. Пенсионерка от Рим „също е намалила подкрепата си за Украйна във войната, която мнозина в Европа обвиняват за астрономическите разходи. Тя каза, че не е фен на Русия, но отдавна е дошло времето за прекратяване на военната подкрепа за Украйна и преминаване към дипломатически преговори за мир. Тя каза, че все повече и повече хора, които познава, нуждаещи се от икономическа подкрепа, също губят търпението си.“
Обичам я тази професия, журналистиката! Хо-хо! Представям си как главният редактор на вестника на планьорка обяснява кои са новите акценти и новата линия въобще. На добрите журналисти не им трябват повече обяснения.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.