Депутатите от ДБ днес са внесли предложението за оръжейна помощ за Украйна

Депутатите от ДБ днес са внесли предложението за оръжейна помощ за Украйна
21-10-2022г.
0
Иван Калчев

Депутатите от ДБ днес са внесли предложението за оръжейна помощ за Украйна.
А неуважаемият реZидент Радев открил заседанието с малоумната фраза "най-възбудените войнолюбци никога няма да хванат оръжие и да рискуват живота си, но с лекота ще рискуват държавата и живота на българите".
Формално погледнато, реZидентът е прав, макар и да се опитва да адресира в неправилна посока. От една страна, тези българи (плюс доброволците от още 53 държави), които сме воювали в Украйна, го правим не от любов към войната, но най-вече защото осъзнаваме, че ако Украйна падне, ние сме следващата директна цел. 
А от друга - именно онези, които станаха проводници на хибридната война у нас, никога не биха рискували живота си за народното дело, но пък построиха (с народните пари) газопровод и водиха изключително ефективна война срещу собствения си народ няколко мандата подред.
Да се върнем на важната тема. Освен морално-хуманистичния аргумент за подкрепа на Украйна има и няколко материалистично-рационални: 
- В складовете на военния ни резерв ръждясват оръдия и оръжия, снаряди и патрони с изтичащ или изтекъл срок на годност. Това е единственият шанс да ги дадем срещу компенсация, иначе ще трябва да ги режем за скрап или съответно утилизираме - което вече е разход.
- След войната Украйна несъмнено ще възстанови, че и развие оръжейното си прозводство. "Съветската" САУ Гвоздика всъщност е проектирана и произвеждана в Харкив. Можем сега да дадем старите и след това да вземем нови. А новият украински БТР-4 е страхотна машина, можем да се сдобием с такива вместо да поръчваме по инхаус процедура "за по-евтино". Можем да дадем стари ПКМ и да вземем нови Z-10 - които също са чудесно оръжие. 
- Вече дори на ватниците у нас е ясно как ще свърши войната. И колкото по-бързо дадем оръжия, толкова по-бързо ще свърши. А след това Украйна ще започне да изнася евтина електроенергия и газ на европейските пазари. 
- Тогава Украйна ще се превърне и в най-перспективното място в Европа за развиване на бизнес. На някои държави и компании ще се гледа по един начин, на други - по друг. Не знам какви ще са настроенията сред политиците в Украйна след 10 години, но опознах достатъчно украинския народ, за да знам, че той няма да забрави.
А у нас гущерите в Герб имат уникалния шанс да си откъснат опашката, да напишат показания срещу агент Буда, които да го изпратят на скамейката на трибунала до Путин, и при това поне някои от тях да запазят шанса си да развиват политическа кариера вместо да съжаляват защо не са направили още навремето реформа в затворите. 
На този фон новината, че никой с никого не може да се договори в парламента, всъщност е оптимистична. Има 4 токсични политически субекта, които не могат дори и един с друг да се коалират, защото отравят всеки, който се докосне до тях. В левия ъгъл - БСП, от първия ден казаха на коя страна на войната са и поискаха връщане на хартиените бюлетини. Отсреща - едно обединение и един проект, които дават сигнал, че са разбрали какво не трябва да правят. 
Дано са научили и какво трябва. Ако някой от депутатите ни не се сеща какво е то или как се прави, нека пита д-р Симидчиев, като изрично подчертае, че не пита за конкретното действие.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.