Нещастна, нещастна Софийо, която няма да можеш да отидеш при своя Ангел Хранител… Къде ще идеш сега?

Нещастна, нещастна Софийо, която няма да можеш да отидеш при своя Ангел Хранител… Къде ще идеш сега?
22-09-2023г.
0
отец Владимир Дойчев

С много неща трябваше да свикнат софиянци през последните години. Но това, което се случи през тези дни, е наистина ужасно! 

Едно е да отнемеш или разрушиш, или оскверниш, или опошлиш материални неща. А друго е да отнемеш надежда! Този град има един голям център на утеха. Това е гробът на св. Серафим Софийски. При него ходят всички! Вярващи, полувярващи, почти невярващи, съмняващи се, огрешени, уплашени, болни, нещастни, търсещи… Безброй хора са намерили нов път в живота си именно в тази духовна Витезда! 

От утре тя ще бъде затворена, заради изгонените от страната свещеници (според съобщение на Руското посолство)! Това е истинската новина, която всички пропуснаха. Но от утре, когато Руската църква “Св. Николай Чудотворец” в центъра на София ще бъде заключена, страдалците ще узнаят със страшна сила, че няма да има кой да избърше сълзите им. Заедно с изгонените руски духовници от София си тръгва и свети Серафим. Не телом. Мощите му ще си останат заключени там долу в криптата. Но за нас оградата на руския храм ще заприлича на Йерусалимската стена на плача. Няма да можем да се допрем до мраморния гроб на владиката, който ни е донасял толкова утеха. 

Разбира се, можем да се успокояваме с това, че имаме най-правилните и разумни управляващи. Че националната ни сигурност вече няма да е застрашена. И изобщо, на когото му е трудно, може да се обръща към управляващия политически елит. Може би те ще вършат работата на св. Серафим - ще правят чудеса, ще лекуват, ще бършат сълзи, ще утешават, ще дават надежда, вяра, любов…

Не. Няма място за сарказъм. Днес се случи това - тези, които са отнемали надежда, преградиха пътя към този, който я носи. Тези, които единствено могат да разплакват, затвориха мястото, където сълзите пресъхват. 

Нещастна, нещастна Софийо, която няма да можеш да отидеш при своя Ангел Хранител… Къде ще идеш сега? На кого и къде ще пускаш писъмцата на своето отчаяние? 
П.П. А на малцината богохулници, които ненавиждат св. Серафим и ще се радват на ограничения достъп до него, ще кажа да не прекаляват с възторга. И фарисеите така се радваха, а после Христос Възкръсна! Наистина Възкръсна! И има кой да ни отвали камъка от вратата гробни.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.