Писмо от един прост "зърнар", но без майбах

Писмо от един прост
19-09-2023г.
0
Гост-автор

Едва ли много хора ще прочетат това, но и един да е, съм длъжен да го напиша.
Протестите, които се провеждат от днес, не са на "зърнарите" с майбасите, както се опитват да ви убедят продалите се български журналисти и медии.
Тези с майбасите нямат причина да протестират.
Години наред сектор Земеделие беше мачкан и унищожаван. Години наред беше подложен на рекет (искаш субсидия, ще трябва да дадеш процент и на нас) и изнудвания. 
Ще напомня, че в този отрасъл се включват зеленчукопроизводство, животновъдство, лозарство, овощарство, тютюнопроизводство, пчеларство, рибарство И горите (да, онези гори които изсякоха и заради липсата на които всеки по-силен дъжд се превръща в потоп). Може и да забравям нещо, да ме прощават колегите.
Та тези хора протестират, а не онези с майбасите.
Протестират, защото чашата преля, а не защото искат да печелят на ваш гръб. Протестират, защото за първи път този сектор се обедини около общите неволи. 
И когато медиите ви обясняват, че протестират, срещу евтина пшеница, се запитайте защо тази година цената на пшеницата е близо два пъти по-ниска от миналата година, а хлябът ви е дори по-скъп?
Запитайте се защо млякото се изкупува на 0.75ст за литър, а ви го продават на 3 лева.
Запитайте се защо тичате като луди към западни вериги магазини, за поредната промоция, чиято печалба се изнася навън, а нашите продукти не са конкурентноспособни.
Запитайте се защо в България се наляха над 500 млрд. евро безвъзмездна помощ, а в същото време нямате нищо? Нямате и 10 км. европейска магистрала, камо ли второстепенен път. Нямате една европейска болница, камо ли здравеопазване.
Нямате едно нормално училище, камо ли образование.
Нямате производство, а ядете пластмаса.
Нямате море, а ходите в Гърция.
Нямате един нормален и работещ отрасъл.
Дали тези над 500 млрд. са отишли за 10 майбаха? Или са отишли другаде? (Повечето хора дори не могат да си представят каква е разликата между милион и милиард, затова обичам да правя сравнение с времето - 1 милион секунди са 11 дни, а 1 милиард секунди са 31 години.)
Тази територия е продадена отдавна на чужди интереси. Продадена от хора, които се клеха, че ще работят за вас. Тук не говорим за Америка, Русия, Европа или Китай. На всички тях им е все тая за вас. Този протест е на тези хора, нормални български производители, които едвам оцеляват. Но са избрали да се мъчат тук, а не в чужбина. Не знам колко от вас знаят какво е да работиш от понеделник до неделя по 12 часа. Да жертваш всичко в името на това, което обичаш. Аз знам и знам колко струва, но цената не е в пари.

Вече се организират контрапротести в София и големите градове. На тези хора ще кажа, че ние не сме хора на Радев. Нито пък на ГЕРБ, ПП-ДБ, БСП, ИТН, Възраждане, ДПС и която и да било партия. Не сме тръгнали да правим преврат и няма да позволим протестът да бъде политизиран и опорочен. 
Изкараха Денков национален герой, че се бил опълчил на "зърнарите", каква смелост.

Ще ви напомня, че Денков е човек на ГЕРБ, който лесно би бил пожертван за да налива масло в огъня и нещата да ескалират. А, ако се стигне до там, ПП-ДБ ще отидат в историята, където всъщност им е мястото, а Борисов ще се върне на бял кон, след като удобно го "изпраха". Ние със сигурност не искаме и това, защото помним какво беше. 

А на колегите ще кажа - не се предавайте, не се поддавайте на платени тролове, медии и провокации, защото със сигурност ще има и такива. Нека този протест остане мирен, хората отсреща също са тръгнали на работа, а медиите ги насъскват срещу вас.

С уважение, 
Любомир Димитров
Прост "зърнар", но без майбах.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.