НЕКА ДА ДАДЕМ ПОКОЙ

НЕКА ДА ДАДЕМ ПОКОЙ
09-03-2023г.
0
Гост-автор

Николай Милчев, поет:

Извинявам се, че пиша това на Осми март, но ако не го направя сега, утре мога и да се откажа. 
Става дума за паметника на съветската армия в София. 

Страшна работа са бесовете. Страшна работа е желанието да ритнеш нещо, да го счупиш, да го разбиеш на парчета, да го махнеш от погледа си и уж да го махнеш от живота и времето. Каква е тая наша природа – в едната ръка да държим мистрия за строене, а в другата – топуз за разрушаване?

Като погледна назад, човечеството все нещо издига и все нещо разрушава. 
Езичеството кой знае какво е разрушило.

После християнството чупи и троши езичеството.
После полумесецът троши кръста. 

После кръстоносци трошат всичко, каквото видят.

После цъфва с кървав цвят Инквизицията, после има вещици, после едни генерали и едни народи тъпчат други народи и други генерали. 
После комунизмът бута църкви.

Преди това Френската революция също бута църкви и манастири…

Та до ден днешен, до вече трагичния паметник на съветската армия. 

Всичко, каквото можахме да свършим за тия трийсет и три години от 1989 – свършихме. Потънахме в благополучие и разкош, престъпност нямаме никаква, правосъдието ни грее, здравеопазването едва смогва да ни спаси да не умрем до един. Селското ни стопанство ни зарина с плодове и зеленчуци, образовахме се от първия до последния човек и се уголемихме като хора толкова много, че се побрахме в три града.

За вас – не знам, но на мен ми настръхва косата от това.

Има и други обаче, на които не само че не им настръхва косата, ами и ръката им не трепва да крадат – с милиони – със стотици милиони и милиарди, да ни гледат с невинните си очички, да мигат и да ни поучават. 

Но защото мравунякът е опасен, ако мравките не се разпилеят, някой все има интерес да ръчка с пръчка и да разпилява мравките. 
Истината, ако изобщо съществува някъде, се обърна на каскет, който всеки подмята и гледа да сложи на главата си. 

Близо петдесет години си мислех, че дядо ми – Никола Соколов, убит като доброволец във Втората световна война при Страцин и сражавал се на страната на Червената армия, е герой, а то се оказа, че е загинал, биейки се рамо до рамо с окупатори и терористи. Щом ще махат паметника на Червената армия, значи е така. И си мисля дали пък ако дядо ми се беше бил на страната на хитлеристка Германия, нямаше сега да му издигнат паметник за геройство в Княжеската градина. 

Гръмнахме Мавзолея от глупост и от престараване, бутнахме паметника пред НДК от слаба култура и комплекси. Сега дойде ред на паметника на съветската армия. Да се готви паметникът на Альоша в Пловдив – още повече, че има такива призиви от видни християнски писатели пловдивчани, които сочат София за пример. 

След година-две ще погнем руските паметници. От сега се сещам за Панорамата в Плевен, за паметника на Цар Освободител, за Докторския паметник. Ще въртим, ще сучем, ще стигнем до Шипка – там пък ни вади очите Столетов. 

И най-циничното е, че паметниците не се бутали, а се премествали в Музея на социалистическото изкуство – разбирайте – на тоталитарното, непоносимо, некачествено, ниско и пропагандно изкуство. Нещо като резерват за паметници. 
И нека бъда ясен – историята винаги се е четяла от различни, удобни за четящия страни. И винаги, ама винаги е обслужвала временните победители.

Така да бъде – няма да го променим. Но поне да се сдържаме и да не бутаме и трошим паметници, че е срамота. Който бута паметници, каквито и да са те, трябва да е наясно, че ще го сполети същото (ако изобщо се сдобие с паметник). Това е неизбежно. 
Слънцето, уважаеми рушители на паметници, свети ту в гърба на човека и го топли, ту му заслепява очите. Внимавайте със заслепяването на очите. 

А иначе е ясно, че актът с бутането на паметника на съветската армия има конюнктурен, пропаганден и предизборен характер. И гледа да ни настрои един срещу друг. 

Още веднъж извинявайте, че пиша това точно на Осми март, но си мисля, че празникът на жената най-естествено е празник на любовта, на земята, на рождението и помирението. Нека да дадем покой на паметници, на памет, на имена, на кръв и на история.

P.S. Искам да изчистя въпроса докрай - бутането на паметника на съветската армия трябва да послужи като спойка и като легитимация на бъдещ съюз: ПП, ДБ и ГЕРБ. И второ - да покаже пред брюкселските и натовските ни шефове, че толкова мразим днешна Русия, че сме готови да си го върнем чак на СССР.
Николай Милчев

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.