НАТО иска да се включи пряко във войната, но...

НАТО иска да се включи пряко във войната, но...
28-05-2024г.
0
Тихомир Чергов

НАТО иска да се включи пряко във войната. Това е единственият начин да спаси сегашния световен ред, установен след ВСВ и окончателно затвърден след 1990. Проблемът им и причината засега да не могат да се включат пряко е, че няма достатъчно желаещи сред населението, с други думи - няма воля за саможертва.

Десетилетия либерализъм създадоха новия западен човек - нихилистичен, материалистичен, слаб, отроден, атомизиран индивид, който не е способен на никаква саможертва. Същият елит, който съзнателно и целенасочено направи хората такива, за да му служат по-добре, сега разбира, че му е трудно да накара точно такива хора да умират за него и неговите цели.

Дори британците, които са най-пропагандизиранита и деблизирана нация на света, където почти 100% от хората са русофоби, посрещнаха с ярост думите на Руши Сунак, че възнамерява да въвежда задължителна военна служба. Либералната пропаганда може да те направи яростен русофоб и евроатлантик на думи, но не може да те направи жертвоготовен, да те накара да си рискуваш живота в името на тази русофобия и евроатлантизъм.

Това е характерно за либерализма - единствената идеология, която е много ефективна в това да накара огромното мнозинство от обществото да я подкрепя, но не може да убеди абсолютно никой свой последовател да се жертва за нея. Това противоречие е заложено в самия генезис на либерализма: когато ефективно пропагандираш нихилизъм и индивидуализъм, успешно създаваш нихилисти и индивидуалисти, само че нихилистите и индивидуалистите по дефиниция никога не биха се жертвали за никоя идеология, включително тяхната собствена, защото самата им идеология проповядва, че няма нищо стойностно и ценно, заради което да си струва саможертвата.

Заради това в момента стратегията на НАТО е чрез Украйна всячески да провокира Русия да направи нещо брутално. Ще започнат да удрят по Москва и Петербург, атакуват ядрени обекти в Русия, даже радарите им за предупреждение при ядрен удар. Целта е Русия да си изпусне нервите и да удари натовска държава. Това е единственият начин, по който биха могли да мобилизират западните нихилисти, материалисти и хедонисти за смъртноносна война с Русия.

Сега ще е голяма игра на нерви. Путин е геополитически шахматист и няма никакво намерение да си изпуска нервите и да се отклонява от стратегията, която му носи успех. Той знае, че влизането на НАТО във войната в даден етап ще бъде неизбежно, но за Русия ще е много по-добре, ако не им даде на натовците удобен информационен повод да мобилизират населенията си. Ако Русия покаже здрави нерви и не даде повод, то тогава натовците ще влезнат във войната разединени, разколебани, демотивирани, без обществена подкрепа в собствентие си държави - и ще бъдат много по-лесна плячка.

Влезнат ли НАТО във войната без голяма обществена подкрепа, на практика ще са загубили още преди да е почнал "мачът" за тях. Те го знаят това, заради това се опитват да провокират Русия да им даде повод да мобилизират обществена подкрепа.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.