Намаляват случаите на дрогирани и пияни шофьори след последните законодателни промени, отчете правителството

Намаляват случаите на дрогирани и пияни шофьори след последните законодателни промени, отчете правителството
01-09-2023г.
0
Лентата

Намаляват случаите на дрогирани и пияни шофьори след последните законодателни промени, отчетоха на среща при премиера акад. Николай Денков министрите на вътрешните работи Калин Стоянов, на електронното управление Александър Йоловски, изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов, представители на министерствата на образованието и науката и на здравеопазването, ДАНС, Агенция „Митници“ и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), съобщиха от правителствената пресслужба.

Вече има образувани повече от 430 наказателни производства и са иззети 214 автомобила от дрогирани шофьори. Мярката има и силно превантивен характер. В София например при сходна интензивност на проверките за употреба на алкохол и наркотици са санкционирани 130 шофьори през първата седмица на август, 122 – през втората и едва 58 – през третата.

В Министерството на образованието и науката ще започнат експертни разговори за подготовката на мащабна информационна кампания в училищата с цел превенция на употребата на дрога. Децата ще бъдат запознати с огромните вреди от наркотиците. Представителите на НСОРБ изразиха готовност активно да участват в темата, като си сътрудничат с другите институции.

По време на срещата стана ясно, че само през последния месец са разкрити 21 лаборатории за производство и отглеждане на наркотични вещества, включително лаборатория за синтетични наркотици, каквато като мащаб и технология досега не е разкривана в България.  

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.