Любопитен щрих към паметта ни за Апостола

Любопитен щрих към паметта ни за Апостола
19-02-2023г.
0
Иво Сиромахов

Един любопитен щрих към паметта ни за Апостола. През 1933 година къщата на Васил Левски била запустяла и порутена, дворът ѝ бил буренясал. 

Кметът и общинските съветници в Карлово решили да я съборят, за да мине улица през това място. Решението било взето без възражения. Какъв е проблемът да бутнем къщата на Апостола? По-важно е да имаме улица, нали така? 
За късмет по това време в Карлово пристигнал първият български кинорежисьор Васил Гендов („Българан е галант“, знаете). Дошъл да снима филм за Левски. 

„Побързай с филма“, казали му местните хора. „Щото тая къща скоро няма да я има“. 

Гендов побеснял, отишъл в кметството, но там му казали: „Това е положението. Решението е взето. Къщата ще се бута“.

Гендов се сетил, че командир на 21-ва средногорска дружина, разположена в Карлово, бил полковник Петър Димков (да, същият, лечителят). Достоен български офицер. 

Отишъл Гендов при него и му разказал случая.

Когато Димков разбрал, че има кметска заповед да бъде съборена къщата на Апостола, изпратил 12 войници от дружината да охраняват къщата и им наредил, ако някой от общината тръгне към къщата, да стрелят на месо. 

В следващите месеци полковник Димков организирал акция по възстановяването ѝ, събрал пари и материали, изпратил войници да работят.

Така двама големи българи – Васил Гендов и Петър Димков спасили къщицата на Апостола, която сега е музей.
Ако не бяха те, днес можеше и да я няма.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.