Един от деветимата софийски светци

Един от деветимата софийски светци
12-02-2023г.
0
Гост-автор

На 11 февруари 1515г., в София, само на 18г. е изгорен жив на клада от османлиите - Свети Свещеномъченик Георги Нови Софийски, познат и като Георги Софийски и Кратовски. 

Български новомъченик, един от деветимата софийски светци.

Роден е през 1497г. в българския град Кратово (в днешна Република Македония) и се занимава със златарство. Семейството му е бил богато, но той от рано става сирак. Премества се на работа в София. Намира подслон при поп Пейо и продължава да практикува занаята си. Понеже отказва да се ожени за туркиня и да приеме исляма, Георги е измъчван жестоко и накрая е изгорен на клада на 11 февруари 1515 г., на която дата се почита днес от Църквата. Останките му са прибрани в съборната тогава софийска църква „Света Марина”. Скоро след това Георги е канонизиран, а книжовникът поп Пейо написва неговото житие и служба.

При условията на турското робство богослужебното и домашното почитане на Георги Нови Софийски се извършва по всяка вероятност тайно. То е поддържано главно от устните предания и службите на руските литургически книги (Пролози и Минеи). 

Житието на светеца е силно разпространено в Русия. Култът към новомъченика получава силен тласък през 1855 г., когато Никола Карастоянов отпечатва полулегално в Самоков книжката „Служба с житие и страдание света велика мъченица Георги Нового”. 

Освен това светецът е изобразен върху десетки произведения на изкуството. 

Най-ранното му сигурно изображение датира от 1536г. и се намира в скита „Моливоклисия” на Атонския полуостров в Гърция. То е рисувано от анонимен български зограф и е придружено от кирилски надпис. 

През 1865 г. в село Самунджиево (днес Ботевград) е построен единственият храм в българските земи с патрон този мъченик.

Асен Виденов

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.