Крум Зарков: Изборът на Сарафов е предизвестен скандал

Крум Зарков: Изборът на Сарафов е предизвестен скандал
18-06-2023г.
0
Лентата

Висшият съдебен съвет в сегашния си състав не трябва да прави повече кадрувания в съдебната система. Това е мнението на бившия служебен правосъден министър Крум Зарков. В предаването "Денят започва с Георги Любенов" на БНТ Зарков определи начина, по който е избран Сарафов за и.ф.за главен прокурор като предизвестен скандал. Той заяви обаче, че не е работа на политическа сила, която е в управлението на страната, да критикува това.

"Бързият избор само от прокурорска колегия, на когото и да е от сегашните заместници, включително и на Сарафов, беше предизвестен скандал. Но няма нужда политически партии, особено представените в парламента, особено тези, които са част от управлението, да правят декларации и да критикуват. Защото в тях е ключът за решаване на проблема - не в Министерство на правосъдието, не във ВСС, а в парламента. Защото, ако не се реши бързо този въпрос около напрежението с избора на Сарафов, той много бързо може да прерасне в политическа криза", каза Зарков.

По повод заканата на ПП-ДБ министърът на правосъдието Атанас Славов да предприеме всички възможни действия за свалянето от поста на Борислав Сарафов, Зарков заяви, че него не е почтено ПП-ДБ да изправя собствения си министър пред ситуация, в която той не разполага с необходимите лостове за действие.

"Какво може да направи Славов - да атакува пред Конституционния съд избора на Сарафов или да апелира пред ВСС да преразгледа решението? Не е това решението. Решението е - събират се, влизат ПП и ДБ при своите партньори в управлението и казват: трябва избор на нов ВСС.

Сегашното мнозинство, което се легитимира чрез необходимостта от конституционна промяна в съдебната власт, трябва много бързо да събере условия за тези две трети мнозинство, което да избере нов ВСС, който да започне процедура за титуляр на поста главен прокурор", посочи той.

Според Зарков, ако не бъде решена бързо, кризата във ВСС ще доведе до правителствена криза.

"Това е залогът за следващото управление, за неговата легитимация. То или може да направи това нещо и да проведе качествено нов избор на ВСС, който да успокои системата, или общественото напрежение ще се трупа и една от съставните части на ротационното управление ще загуби всякаква възможност да участва в него", прогнозира Зарков.

Източник: БНТ

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.