ВСС избра Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор

ВСС избра Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор
16-06-2023г.
0
Лентата

ВСС избра Борислав Сарафов да бъде временно изпълняващ функциите на главен прокурор.

До този момент Сарафов беше заместник-главен прокурор и директор на Националната следствена служба. Той ще изпълнява функциите до избора на нов главен прокурор от Пленума на ВСС.

Сарафов получи подкрепата на осем от деветте членове на колегията, "против" гласува Пламен Найденов. Решението на колегията подлежи на обжалване в 14-дневен срок, според Огнян Дамянов.

Членовете на колегията решиха, че те са органът, който трябва да избере изпълняващ длъжността главен прокурор, а не Пленумът на съвета. След това приеха, че този избор ще стане измежду заместниците на освободения предсрочно от поста Иван Гешев, а критерият, който ще използват, е старшинство.

Така измежду Даниела Машева, Красимира Филипова, Десислава Пиронева, Борислав Сарафов, колегията избра Сарафов. Петият заместник Пламена Цветанова тази сутрин е поискала да бъде освободена от поста.

Още днес ще предложа подмяната на всички заместник-главни прокурори, тъй като те показаха своята лична привързаност към г-н Иван Гешев. Това каза пред журналисти избраният за изпълняващ длъжността главен прокурор Борислав Сарафов.

"След като Гешев не е част от прокуратурата, те не могат да останат и да изпълняват длъжността си. Седейки до него на тези брифинги, които той даваше, вършейки и други неща са служебно известни, защото аз имам информация от колеги, какво се е случило, те нямат моралното право да останат зам.-главни прокурори. Смятам, че последният месец показа ясно необходимостта и нуждата от реформи. Прочетох това, което правосъдният министър Атанас Славов е написал във Facebook и съм абсолютно съгласен с неговите доводи за необходимостта от промени. Затова и първата среща, която ще инициирам, ще бъде именно с него. Ще обсъдим възможностите за това как да се помогне на прокуратурата – да се изчисти от лоши практики, както от вътре, така и отвън. Прокуратурата трябва да се изчисти не само от лоши практики, но и от тези, които ги създават. Не може г-н Гешев да го няма, но да останат „Гешевчетата по места”, както ги наричате медиите. Тоест тези, които подчиниха прокуратурата в интерес на бившия главен прокурор или на своя личен интерес, трябва да намерят интереса си другаде. Дълбоко убеден съм, че прокуратурата незабавно трябва да започне съответните реформи. Цялото общество видя, че прокуратурата има нужда от нов път, по който да тръгне. Прокуратурата не може да продължава, като капсулирана система, която работи за главния прокурор. Очаквам подкрепа от министъра на правосъдието", добави още Сарафов.

Точката за назначаване на изпълняващ функцията на главен прокурор влезе като точка първа в днешното заседание. Като втора точка кадровиците ще разгледат постъпилото искане Пламена Цветанова, която моли да бъде освбодена от длъжността зам.-главен прокурор.

Цветанова беше член на ВСС и стана зам. главен прокурор след избора на Иван Гешев по негово предложение.

Шефът на националното следствие Сарафов и Гешев влязоха в конфликт преди няколко седмици.

Сарафов внесе сигнал срещу него във ВСС и обяви, че главният прокурор се е намесил недопустимо в разследването на атентата срещу него. Бе направен опит за отстраняването на Гешев заради тези нарушения, но те не бяха доказани.

Заради сътресенията по върховете на прокуратурата от последните седмици сред членовете на ВСС има съпротива някой от заместниците на Гешев да оглави прокуратурата, макар и временно.

В четвъртък Атанаска Дишева коментира, че това трябва да е прокурор от върховната касационн прокуратура, но различен от заместниците. Според нея няма възможност начело да застане друг магистрат.

Източник: “Труд”

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.