Украйна няма да получи „облекчена“ процедура за присъединяване към НАТО, заяви Байдън

Украйна няма да получи „облекчена“ процедура за присъединяване към НАТО, заяви Байдън
18-06-2023г.
0
Лентата

САЩ няма да предприемат специални мерки за присъединяване на Украйна към НАТО, заяви американският президент Джо Байдън, въпреки руската инвазия, предаде Франс прес.

„Трябва да покрият същите стандарти, (както всички останали). Няма да правим по-облекчени (процедурите)“, каза американският държавен глава пред репортери във военна база край Вашингтон, преди да замине за Пенсилвания, за да произнесе реч там.

Изявлението идва преди срещата на върха на НАТО другия месец.

Тогава се очаква като символичен жест лидерите от алианса да проведат първо заседание на Съвет НАТО-Украйна с украинския президент Володимир Зеленски в литовската столица Вилнюс, обяви вчера генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Срещата ще осигури по-равноправно място на Киев „в консултациите и вземането на решения по въпроси, свързани със сигурността“, заяви Столтенберг.

Но той добави, че на срещата на върха НАТО ще укрепи политическите връзки с Украйна, без на нея да става дума за  членство на Киев.

„Няма да обсъждаме покана на Вилнюската среща на върха, а как бихме могли да доближим повече Украйна до НАТО“, каза Столтенберг. „Убеден съм, че ще постигнем добро решение и консенсус.“

Страни от НАТО от Източна Европа настояха за по-добра пътна карта за Украйна за получаване на членство, но ключови съюзници като САЩ и Германия не проявяват желание да се отива прекалено много отвъд обтекаемото обещание от 2014 г., че Киев един ден ще се присъедини към алианса.

Но германският министър на отбраната Борис Писториус заяви вчера, че е възможно някои изисквания за членство да бъдат облекчени, ако Украйна в крайна сметка бъде готова да влезе в пакта.

Но някои ръководители в НАТО се опасяват, че разширяването на алианса с Украйна ще увеличи опасността от пряк военен сблъсък с Русия.

През април Финландия стана 31-та членка на пакта, а приемането на Швеция беше блокирано от Турция.

Днес Байдън беше помолен да коментира и твърденията на руския президент Владимир Путин, че Москва е разположила ядрено оръжие на територията на съюзника си и съсед Беларус.

„Много пъти съм коментирал този въпрос. Това е напълно безотговорно“, каза Байдън пред репортерите.

Коментарът на президента беше в сходен дух с този на държавния секретар Антъни Блинкън, който ден по-рано определи решението на Беларус да приеме оръжията като „провокация“.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.