Крайно време е някои страни да се засрамят

Крайно време е някои страни да се засрамят
05-02-2023г.
0
Дахер Ламот

Две натовски държави са окупирали части от  Сирия. 

САЩ владее най-големите находища на нефт и газ (включително и най-голямото находище: Омар). От 80000 барела дневно, на американците се падат 66000. 

1/3 от прясната вода (язовир Табка) също се владее от американците, наред с житото. Турция пък експлоатира някои от най-важните земеделски райони в Сирия. Всички добиват продукция, но сирийците не получават нищо.

Но експлоатацията не стига само дотам. Френската компания за производство на цимент "Lafarge", например,  години наред си кооперираше с ИДИЛ и Ал-Кайда в Сирия, и си набавяше продукция без да плаща данъци, дори нищо, за което през 2022 г. бе глобена с близо 800 милиона долара. Но глобена от кого и кой е взел парите? Не от Сирия. Сирийският народ не е видял нищо от тези пари и източване на ресурси.
https://www.bbc.com/news/business-63305371

Но не стига, че незаконно части от странната са окупирани, хиляди артефакти и антики са разграбени, но най-лошото е, че се поставят брутални и нечовешки санкции срещу Сирия. Всяка страна, всяка компания,  която дори се опита да вкара стоки в страната, бива наказана и преследвана. 

От този безсрамен рекет Сирия от производител и износител на гориво, жито и лекарства, се превърна в страна, в която хората умират от глад, студ и болести. Няма лекарства и консумативи, ток и парно, храна и елементарни стоки. 

Ситуацията е кошмарна, хората вече нямат дори желание да живеят, милиони хора се принуждават да бягат и то в страни, където продължават да срещат шокираща дискриминация: не им се разришава да отварят банкови сметки, работят на черно за по-малко пари, които получават на ръка, без осигуровки, без нищо. Много от жените биват женени по сметка. 

Психологическите трамви, за които никой не говори,  са едни от най-видимите и болезнени проблеми, които са непоправими и ще предизвикат сериозни последствия за поколения напред.

Крайно време е някои страни да се засрамят. Като искаш да постигнеш нещо, да вземеш ресурсите на държава, поне го направи с дипломация, с финес, докажи, че си по-добър вариант. 
Но не.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.