Кратка предистория на гонените журналисти

Кратка предистория на гонените журналисти
04-04-2023г.
19
Лентата

Правим кратък списък на изгонени или нападнати журналисти, доста преди казуса с Флора Стратиева и Костадин Костадинов.
Припомняме другите случаи, защото е важно да разберем - по какъв критерий се застъпваме за едни колеги, а не подкрепяме други?
Защо за изгонената от Бойко Рашков Ива Николова например, нямаше такава реакция - нито АЕЖ и други НПО-та, нито медии, нито политически фигури? Справедливо ли е това? Или сме свидетели на двоен стандарт?

Ето кратко припомняне на сходни казуси, които не провокираха никаква загриженост за журналистите и професията им:

1. През 2018 година Иво Прокопиев изгони „Канал 3“ от събитието си –  представяне на книга, екипа на телевизия „Канал 3”. Тогава той заяви - „Не смятам, че попадате в квалификацията на свободна медия. Понеже сте орган на една политическа формация, която по никакъв начин не произвежда качествена журналистика”, с тези думи се обърна издателят на „Дневник” и „Капитал” към журналистката от „Канал 3“, дошла да отразява събитието.  
https://trud.bg/%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B8/

https://tribune.bg/bg/mneniq/kasa-pamet-prez-2018g-prokopiev-goni-ot-sabitie--kanal-3spored-nego-ne-bili-svobodna-mediya/

2. През 2019-та друг екип на Канал 3 – нападнат от Георги Георгиев от БОЕЦ
На 5 юни 2019 г. по време на изпълнение на служебните си задължение, екип на Канал 3 беше нападнат от Георги Борисов Георгиев, председател на ГД БОЕЦ. Посегателството освен срещу техниката на телевизията е и физически срещу репортера Пламен Петров и шофьора Тихомир Георгиев. Ударите от страна на Г. Георгиев са станали пред свидетели. След преглед служителите в Канал 3 получиха официални документи от съдебна медицина, на базата на които подадоха и жалба в полицията във Видин. 
https://www.standartnews.com/balgariya-pravosudie/kanal-3-se-oplaka-ot-posegatelstvo-nad-zhurnalisti-394049.html

3. Изгониха Беновска от президенството – случаят с ябълката
Охраната на президента изведе журналистката Илияна Беновска от залата, в която протича отчета на Росен Плевнелиев и вицето Маргарита Попова. Журналистката опита в рамките на въпросите на журналистите да хвърли ябълка към президента Плевнелиев. 
Този жест беше съпроводен с провокативни въпроси. "Какво ви заплатиха, за да станете проводник на най-вредните американски интереси и да нажежите до червено българо-руските отношения в разрез с националната психология и политика на България", обърна се Беновска към президента. Вие бяхте една "гнила ябълка" в политиката, заяви тя и се опита да замери държавния глава с ябълка, както направи и по време на пресконференцията на новоизбрания президент Румен Радев след втория тур на президентския вот.
https://epicenter.bg/article/Izgoniha-Benovska-ot-prezidentstvoto--Opita-se-pak-da-hvarli-yabalka-sreshtu-prezidenta/118547/2/0
https://www.youtube.com/watch?v=TxXhsbLDKKE 


4. Бойко Рашков поиска да изгонят журналист и прекрати пресконференция заради неудобни въпроси
Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков опита да изгони журналист и прекрати пресконференцията си за АМ „Хемус“ заради неудобни въпроси. Влогърът и журналист Симон Милков опита да вземе думата по време на брифинга, за да попита министър Рашков защо полицията не разследва данните за купуване на гласове във Велико Търново от страна на бившия депутат от БСП Явор Божанков.
https://www.flashnews.bg/bojko-rashkov-poiska-da-izgonyat-zhurnalist-i-prekrati-preskonferentsiya-zaradi-neudobni-vaprosi-video/


5. Бойко Рашков изгони Ива Николова от пресконференция
Рашков гони Ива Николова: Служете на партиите на друго място
“Вие сте представители на политическа партия. Ако обичате, оставете журналистите да си свършат работата”, каза той.
Спречкването между двамата стана по време на брифинг на МВР, в който министър Рашков коментира данните на прокуратурата срещу финансовия министър Асен Василев.
https://www.youtube.com/watch?v=tDa_VypZpBo


6. Бившият премиер Кирил Петков сръчка с лакът журналиста Николай Караколев по време на свое изявление пред медиите.
https://glasnews.bg/politika/kiril-petkov-udari-zhurnalist-zadavasht-mu-neudoben-vapros-490804/

***

Оставяме на вас да прецените - каква е разликата между Флора и блогъра журналист Симон Милков? Между Флора и екипа на “Канал 3”? Между Флора и Ива Николова?

Може би просто трябва да признаем, че Флора е млада и симпатична, и в момента е заела “правилната страна на историята”?

Преценете сами.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.