Къде искаме да е България след 20 години?

Къде искаме да е България след 20 години?
14-12-2022г.
0
Гост-автор

Стефан Августинов:

Седя и си мисля, мисля си и седя. 

Кашкавалът точно преди година струваше 10-12 лв/кг за приличен, с добро качество, продукт. Днес е 28-30 лв/кг за същия продукт. Това е нещо като 150-200%. Та: 

1. Кое се увеличи толкова, че да скочи три пъти цената? Токът ли? Млякото ли? Заплатите ли? Или спекулата просто процъфтява в нашата разпасана държава?

2. Като говорим за заплатите... Тия в парламента дали са нормални да вдигат в период на галопираща инфлация минималната заплата. И да отприщят потреблението? Респективно - последващата спекула с цените. Шшш, ало? 

Я да погледнем по-далеч от носа си. 

Значи - вдига се тежестта върху работодателите. Те трябва да ги вземат отнякъде тези пари. Ще вдигнат цените на продукта си. Ама няма да го вдигнат с процента увеличение на МРЗ, а ще се преосигурят. Респективно, инфлацията ще се надуе още. Обаче хората ще си мислят, че могат да харчат, щото МРЗ се вдига с 20%. И ще осъзнаят след 3-4 месеца, като се завърти напълно колелото с цените, колко са прецакани.

3. Освен, че прецаквате работодателите с принуда да се вдигнат заплатите - щат, не щат, сега ще предизвикате и вълна от размествания на работници по фирмите. Там, където нямат възможност да вдигнат парите на хората, ще загубят работници. Други, които имат спешни проекти, ще си "купуват" хора, които после ще останат на улицата. 

Дългосрочно мислене и стратегия за бъдещето трябва. Къде искаме да е България след 20 години? След 30? Какво ще развиваме. 

ОБЩНОСТ, ОБЩЕСТВО, НАРОД

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.