Кално, мръсно и жалко,

Кално, мръсно и жалко,
30-11-2022г.
0
Иван Червенков

И какво сега?
1. Чобанов го BANват за 30 дни поради споделен пост на за решението на Европейския парламент относно РФ  (от Чобанов коментар няма, прост share, а постът е публичен, с безспорно допустимо съдържание). 
2. Той оспорва през предложения от ФБ инструмент. Отсреща му потвърждават, че споделеното е недопустимо(!) и BANът му за 30 дни остава. Подобно нещо се случва непрекъснато и е най-"фантастичният" метод за замитане на некадърност в модерирането.
3. След ден Чобанов ги изчоBANва. Прави го по един изкючително спорен начи (по-скоро недопустим).  Оправдава действието си с факта, че се води война. Така е - само на 200 километра войната е гореща и падат загинали хиляди хора, а тук войната е хладна и падат само профили.
4. Започва класическо ФБ брожение - шум, в който всеки се изказва, настоява, страда и съди. Включват се медии, включват се институции. Самите набедени TELUS International Bulgaria (от вчера са си спрели таг-а), които иначе са част от компания със 70000 служителя и според собствените им фирмени ФБ страници са по-скоро благотворително дружество-фондация-ХелпКарма-Дъновистко братство-църква-социален патронаж-генератор на извънкласна дейност-мисионерски хъб, но не и business entity, се ощипват (съвсем естествено и разбираемо). Е да, този път заметеното под калната черга се оказа доста смръдливо - далеч отвъд регулярния вой в следствие на некадърен BAN последвало оспорване с още по-некадърно отеBANване.
5. (Забележително!) На следващия ден BANът на ЧоBANов пада. Спират ограничението. 30 днeвната присъда е предсрочно прекратена. Фейсбук амнистия. 
И какво сега скъпи TELUS? И какво сега скъпи "модератори"? И какво сега любими Facebook? Какво следва? Какво предлагате в този "разговор"? 
Трябва ли всеки почувствал се "неправомерно" "наказан" (със сигурност е всеки) да отпочва това? Трябва ли всеки, който наистина сте го третирали неправомерно, въпреки собствените ви правила, да започва чобаджихад? Трябва ли да ви чобаним принципно, за да си спрете не само тагването, но и да стане срамно хората да се асоциират с вас? Какво предлагате?
Случващото се е изключително кално, мръсно и жалко, от което не се знам да е спечелил някой, освен може би вълнението от камъка в блатото на "модерацията" и множеството въпроси, които и без това непрекъснато изплуват на повърхността.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.