Как и защо е убит Сократ?

Как и защо е убит Сократ?
22-10-2022г.
0
Ники Хаджихристева

Сократ, най-великият философ на всички времена, всъщност беше най-мразеният човек в Атина. Той беше обвинен в безбожие и развращаване на младите хора. Народният съд, heliea, го осъди на смърт: и Сократ, един от най-блестящите умове в историята, умря, отпивайки чаша бучиниш. Но защо толкова много ярост?
Очевидно Сократ не е правил нищо опасно: задавал е въпроси, разговарял е с всеки, с благородници, с обикновени граждани, с млади хора. Но тъкмо неговите въпроси, в своята откровеност, в своята простота разрушаваха увереността на събеседниците му, принуждаваха ги да се утешават с празнотата на собствената си сигурност, с непоследователността на собствените си разсъждения. Учеха се да съмняват.
Сократ беше твърде неудобен характер със съмненията, които насаждаше. Той имаше дързостта да разобличи корумпирани политици и фалшиви учители, които, вярвайки, че знаят, разпространяват фалшиви истини и фалшиви знания. Ето защо той беше умъртвен. Това беше заплаха за статуквото.
По време на процеса Сократ не искаше да се покае или да моли за милост. Той дори отказа помощта на оратор (предшественици на нашите юристи).  Защо?  Защото според Сократ: „Не можеш да използваш своето реторическо изкуство, като си играеш с думи, омагьосваш тълпата, дори да лъжеш, дори животът ти да е заложен на карта“.  Интелигентността е неудобна, това ни учи процесът срещу Сократ. Масата иска илюзии и неистини, иска с две думи да бъде ласкана. Интелигентните мъже са пречупени. 
Те са прогонени, остракизирани, презирани, тъй като смущават съня на масите, поставят под въпрос авторитета, разкриват измамите на институциите.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.