Как да не си спокоен в толкова безгрижно отечество?

Как да не си спокоен в толкова безгрижно отечество?
15-08-2023г.
0
Александър Симов

Една новина, преведена в българските медии, нямаше как да не привлече моето внимание. Заглавието гласи: „Трима българи са задържани във Великобритания за шпионаж в полза на Русия“.

Подсвирнах от удивление и дори се ядосах на медиите, че не са раздули това. Ах, да бях грантов журналист щях да напиша тежък статус за българските „Петров и Боширов“ и дългите ръце на бг-путинизма на мъгливия Албион.
После обаче си викам – я да видя какви са тези джеймсбондовци на руския шпионаж и какво точно са направили, за да имам подробности като кандидатствам за стипендия пред „Америка за България“. 
Вече съвсем сериозно.
Няколко неща ме смутиха в информацията. 
Първо – оказва се, че нашите сънародници са в ареста от февруари насам. И се зачудих – били ли са наясно българските власти за този казус? Не са ли ги информирали? Защо не са ги информирали? Не сме ли партньори с Великобритания?
Прочетох обясненията на Марин Райков, посланикът ни в Лондон. 
Удхаус ряпа да яде. 
Британската практика, казва той била, ако задържаните не поискат българските дипломатически власти да бъдат уведомени, желанието им да бъде уважено.
Ти да видиш! 
Хващат българи, обвиняват ги в шпионаж и българското посолство стои на тъмно. 
Вие можете ли да си представите такъв случай с британец у нас, пък дори и да го задържат за пиянско хулиганство.
Второ – чудно ми е българската държава ще направи ли поне елементарен опит да защити своите граждани. Нали знаете – всеки е невинен до доказване на противното. Това е основата на обществото, което твърдят, че градим. Тоест преди да бъде осъден всеки български гражданин в чужбина не заслужава ли защита, внимание, интерес.

Да не говорим, че самото обвинение в шпионаж ми е много интересно. Единият имал някакъв бизнес, другите двама предоставяли услуги за българи. 
Какво точно и как точно са шпионирали? Защото нали знаем, че шпионинът е човек с достъп до тайни, класифицирана информация и секретни доклади. Пък нашите сънародници като гледам най-много да са се опитали да дешифрират тайната рецепта на бирата "Гинес".
В статията на ББС случаят с българите директно е свързан с казуса „Скрипал“, дори с Литвиненко. 
Значи някой се опитва да изографиса нашите сънародници като свръхмощни руски килъри, хибридчици за мокри поръчки, внедрени агентури на британска земя. 
Но българското посолство нищо не знае. 
Българската държава също.
Как да не си спокоен в толкова безгрижно отечество?

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.