Отец Силвестър: Тачим Светата Божия Майка като молитвен застъпник за нас

Отец Силвестър: Тачим Светата Божия Майка като молитвен застъпник за нас
15-08-2023г.
0
отец Силвестър Янакиев

Честит празник! Честит имен ден на всички именици! Бог, по застъпничеството на Пресветата Владичица наша Богородица да ви помага за спасение и вечен живот!

Който е похулил през живота си Света Богородица добро няма да види от Бога! Освен, че е майка на Господа Иисуса Христа и Бог като Праведен Съдия няма да отмине и една лоша дума по неин адрес, тя е доказала чрез Свещеното Писание, че ако имаме и малко разум в главите си трябва да се уповаваме на нейното застъпничество пред Бога. Ще посоча една глава от Евангелието на Йоан, в която, заради едно особено действие, не се обръща внимание на един по-важен факт.

Става дума за Евангелие от Йоан втора глава. Там се разказва за това, че Иисус, учениците му и Света Богородица са поканени и присъстват на сватба в град Кана, област Галилея. В средата на главата в стих 11 се показва, че точно тогава Иисус прави първото си чудо: "Така Иисус тури начало на чудесата Си в Кана Галилейска и яви славата Си; и учениците Му повярваха в Него."

За да стане това чудо обаче се провежда един разговор между Иисус и майка Му.

Преди да продължа с разговора ще обърна внимание на началото, когато Бог сътворява всичко. Преди този Негов акт, Той определя по какви правила и закони ще протича всичко. Божият план не се променя, освен в редки случаи. Единият от тях е описан в Книга на пророк Иона. След като Бог изпраща Своя пророк да каже на жителите ниневийски, че заради техните грехове и беззакония след 40 дни ще унищожи града, царят и целият народ се разкайва и пости. Тогава Бог проявява милост и пощадява града. В четвърта книга Царства 20 глава също се описва ситуация, в която пророк Илия казва на цар Езекия, че ще умре и да приготви завещанието си. Езекия със сълзи моли Бога за пощата и Господ се смилява над него. Това Бог прави по милост. 

В същността си Бог не променя Своя план, по който приготвя спасението на човешкия род. "Небе и земя ще премине, но думите ми няма да преминат", казва Той. По този план е трябвало да извърши в определено време своето първо чудо на земята. Но свършва виното на сватбата в Кана Галилейска. Майка Му казва: "вино нямат". В цялата история на човешкия род, описана в Библията няма такъв вид молитва към Господа. Иисус веднага отговаря на майка Си следните особено важни думи, които ще приведа по оригиналния гръцки текст, защото в синодалната библия преводът води до известни недоразумения. Буквално Иисус и казва: Какво ни е грижа, Мен и теб, жено? Още не е дошъл часът Ми. (В синодалния превод незнайно защо е преведено: "Какво имаш ти с Мене, жено?" - Това показва по-скоро грубо отношение, каквото Господ никога не е проявявал към Своята майка) Важен момент, на който трябва да се обърне внимание! 

"Още не е дошъл часът Ми", тоест, Бог е решил по друго време да извърши своето първо чудо. Но по думата на Света Богородица веднага (на това също трябва да се обърне внимание) променя Своя план и веднага извършва първото си чудо. Затова ние, православните християни, тачим Светата Божия Майка като молитвен застъпник за нас; като най-великия молитвен застъпник пред Своя Син за нас! Затова нека тези, които не разбират Свещеното писание да внимават как се отнасят към Майката на нашия Бог - Света Богородица!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.