Същината на спора между защитниците и противниците на паметника не е "комунизъм или демокрация"

Същината на спора между защитниците и противниците на паметника не е
14-08-2023г.
0
Тончо Краевски

Това, че паметникът на Съветската армия е бил проектиран от две скулпторки лесбийки, които са живяли са семейни начала (през соца!), може да бъде само аргумент в полза на паметника, защото показва, че историята е доста по-сложна, отколкото си мислим.  

Същината на спора между защитниците и противниците на паметника не е "комунизъм или демокрация", ами се състои именно в това, че едните казваме "историята е сложна", а другите казват "историята е проста". 

Смеете се, че консервативни хора бранят паметник, проектиран от лесбийки, само че на увенчаващата композиция, зад съветския войник, те са сложили мъж и жена с дете. 

Така че това е дисонанс не за Нинова и Костадинов, а за "София прайд" и "Да, България", които днес научават кои са Васка Емануилова и Мара Георгиева и че хомосексуалните хора в България имат история доста преди 2007 година, и са се оправяли някак без малцинствени политики. Направили са монумент, който мнозинството от народа смята за безспорен, а това днес не е по силите на никой либерал и ЛГБТ активист. 

Затова сега ще ги накажете, защото са си позволили да излязат от маргиналност без ваша помощ и да оставят някаква следа в българската култура като индивиди, а не като малцинство.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.