Исторически ще са утрешните избори във Великобритания

Исторически ще са утрешните избори във Великобритания
03-07-2024г.
0
Стоян Панчев

Исторически ще са утрешните избори във Великобритания.
Повече от очевидно, че на Острова, както и във Франция, текат процесите, които Дейвис е описал и прогнозирал чрез Теорията на политическото пренареждане.
Идва нова основна разделителна линия в политиката, ново ляво и ново дясно. Раждат се пред очите ни политическите вододели за идните 4-5 десетилетия.
Имаме съвсем реална възможност за ситуация, която е особено рядка за мажоритарна система като британската - а именно изчезването от политическия небосклон на голяма партия. В случая на най-старата партия в света - торите/консевавторите.
По подобен начин през 20-те години на миналия век изчезва Либералната партия (Гладстон), когато започва пренареждането, довело до разделението на леви/десни по оста социализъм/капитализъм.
Технически, за да ги сподели подобна съдба и модерните тори, ще са нужни два избора в следващите няколко години, на които Консервативната партия да реализира под 30% - такива за Либералната партия са били изборите през 1924 г. и 1929 г.
Утре ще следим колко точно лоши ще са резултатите на консерваторите. От няколко месеца в десните среди тече кампанията - 0 seats, искаща да накаже Сунак, Камерън  и останалите за предателството след огромната победа от 2019 г. Фараж междувременно кампанира с всички силип през новата партия-претендент за "дясното" в Обединеното кралство - Reform UK.
П.П. Като говорим за изчезващи партии, да не забравяме за събитията в България. За кризата в ДПС, за безпътицата на БСП и ГЕРБ, за желанието на Христо Иванов да предефинира ППДБ.
П.П.П. Коментар ме подсети - за да оцелее една партия в ситуация на пренареждане - то тя трябва да смени напълно послания, политики и често хората пред и зад урните. Запазва се само брандът, но обновен.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.