Имаме думата на учителския синдикат срещу думата на министерството

Имаме думата на учителския синдикат срещу думата на министерството
31-08-2023г.
0
Тончо Краевски

Всички пишат сега, че новината за плановете на МОН да се изучава българския език като втори/чужд била фалшива. 

В "Свободна Европа" прочетох, че те са проверили информацията като са попитали МОН дали е вярна и от МОН са отговорили, че не е вярна. Не очаквах толкова бързо да стигнем до момента, в който "фалшива новина" ще означава просто "информация, която правителството отрича". 

Прочее, пуснах си интервюто с Янка Такева (което никой не е слушал) и там тя казва, че мярката е залегнала в програмата на правителството (която никой не е чел). Отварям програмата на правителството и там пишe:

11.2.14. Въвеждане на концепция за езикова интеграция и регламентирането й в образователната система с цел задържане на ученици в образователната система, допълнителна езикова подготовка, подкрепа на учителите и осигуряване на допълнителна финансова подкрепа

Това е изключително неясно и може да означава много неща. Предполагам, че "регламентиране" означава нещо да се промени съществено в уредбата, което не е било регламентирано досега, но не мога да хвърлям боб. Имаме думата на учителския синдикат срещу думата на министерството. 

Все пак, учебници за преподаване на българския като чужд има предвидени в секторните политики за българите в чужбина, които са много по-конкретни:
4.8.2. Мерки в изпълнителната власт:
o Възлагане на разработване на стандарти и учебници, учебни помагала и дигитални ресурси за преподаване, учене и оценяване на български език като втори/чужд за деца и младежи – 2024/2025 учебна година;

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.