И докато пребиваха Щурците (част 8, последна)

И докато пребиваха Щурците (част 8, последна)
04-05-2023г.
0
Степан Поляков

КОННИКЪТ ЯЗДИ РЕЖИМА. И РЕЖИМЪТ ЯЗДИ КОННИКА.
АЗ БЯХ ЕДИН ОТ НАЙ-ОТЯВЛЕНИТЕ ПРОТИВНИЦИ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ - К. МАРИЧКОВ, 18.10.2018, радио ФМ+  

Няма го, заточеният до края на живота му Илия Минев /най-дълго лежалият политически затворник в света - 33 години/, няма ги Едуард Генов заедно с Радев и Димитров, опълчилите се на инвазията на Варшавския договор в Чехословакия и осъдени на различни срокове затвор, няма го, интернираният поет Петър Манолов, не трепнал при разпитите на ДС заради осмиването на Режима, няма го, разстреляният писател Георги Заркин, няма ги Горяните, сред първите започнали в Източна Европа въоръжена съпротива срещу Съветската инвазия, няма го, взривилият паметника на Сталин, Анархето... Никой няма. 

Има го комсомолският секретар, който "отявлено се противял" на комунизма, като пеел "Интернационала" и "Аврора" на фестивала за политическа комунистическа песен "Ален мак"...

Позабавлявахме се с рубриката, но вече наистина стана противно. Откак скочиха разни лели и чичовци да ни обясняват каква светлинка бил в мрачните комунистически времена Хероят Комсомолски. 

Тук спираме. Докато не се обади още някой Героичен антикомунистичен-септичен Конник...

В заключение: Аз харесвам Щурците, мисля, че Кирил Маричков е много талантлив, но! Моята професия е да се занимавам с киноистория. 

Приказките му са жълта храчка, не просто срещу истински герои /на всичко отгоре забравени от Обществото/, но и лисната помия върху историята на България - и от двете страни. От Мръсни ръце, опипвали навсякъде Комунистическия строй.  

"Конникът" е албум на Щурците.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.