Абсолютно дъно

Абсолютно дъно
02-05-2023г.
0
Гост-автор

Георги Вулджев:

Не си спомням някога да съм виждал някой колега икономист да манипулира данни и да лъже така, както Георги Ангелов направи в ефира на "Референдум" тази вечер. 

Икономистът от "Отворено общество" първо извади графика със средните годишни заплати в държавите от Източна Европа, с цел да направи сравнение между тези, които са приели еврото и тези, които не са. Виждаме, че в прибалтийски държави като Естония, Литва и Латвия (с еврото), заплатите са малко по-високи отколкото в Унгария, Румъния и Полша. 

Дотук добре, макар че е интересно защо в това сравнение не присъства Гърция. Тя може би не е от Източна Европа, според Ангелов. Очевидно избирателно подбиране на данни, но да кажем, че понеже не е много фрапантно можем да си затворим очите. Обаче наистина обидната за човешкия интелект манипулация тепърва предстои. 

Когато става дума за инфлация, Ангелов вади друга графика, в която сравнява инфлацията в Хърватия с тази в Унгария, България, Румъния, Чехия и Полша. Това, че в Хърватия е най-ниска се представя за доказателство, че страните извън еврозоната имат по-голям проблем с инфлацията, отколкото тези, които са в нея. 

Ама чакайте малко, г-н Ангелов. Какво стана с онези прибалтийски държави, които допреди малко давахте за блестящ пример? Дайде да видим колко е инфлацията в Естония, Латвия и Литва, тези отличници по икономическо развитие. Защо ги криете? 

Може би защото ще видим, че инфлацията в прибалтийските държави през последната година е най-високата за цял ЕС? И по-висока отколкото във всички други държави от Източна Европа (с изключение на Унгария през последните месеци)? И тогава сравнението по икономически показатели между страните с евро и страните без евро в Източна Европа няма да е толкова черно-бяло, колкото го представяте?
Но уви, най-лошото тепърва предстои.

Стоян Панчев правилно коригира главния икономист на "Отворено общество", че инфлацията в трите прибалтийски държави продължава да е по-висока отколкото тази в България. Ангелов го прекъсва и казва, че "не е вярно", че се е "сринала" и вече е по-ниска от тази в България. 

Тук Ангелов вече не просто манипулира данни, а директно лъже в национален ефир. 

По последни данни на НСИ за март, потребителската инфлация (по ИПЦ) в България е 14%. През същия месец в Словакия е 14.8%, в Латвия е 17.2%, в Литва е 16.6% и в Естония е 15.3%. В нито една от тях не е по-ниска. Ангелов няма как да се е объркал. Той буквално лъже. 
Замислете се от какво ниво на наглост и безочие трябва да страдате, за да се опитате да направите това, което Ангелов направи, и то в национален ефир. За икономист, който има репутацията на много уважаван експерт, редовно канен в национален ефир това е дъно. Абсолютно дъно. 

За пореден път ни става пределно ясно какво е нивото на "експертите", които се опитват да ни убедят да влезем в еврозоната. Манипулации и лъжи.

ПП: След това пък казва "в Източна Европа няма държава, която да е приела еврото и да е свръх-задлъжняла". Моля някой да опресни познанията на г-н Ангелов по география и да му посочи къде се намира държавата наречена "Гърция".

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.