Христо Иванов, Пеевски, Борисов, Петков и министър Славов на лидерска среща за конституцията

Христо Иванов, Пеевски, Борисов, Петков и министър Славов на лидерска среща за конституцията
28-06-2023г.
0
Лентата

Поредна лидерска среща се провежда в Народното събрание, този път заради Конституцията.

Лидерите на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС се събраха на изненадваща среща, на която да обсъдят промените в Конституцията.

Тя е по инициатива на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов.  

На срещата присъстват Бойко Борисов и Десислава Атанасова от страната на ГЕРБ; Кирил Петков, Христо Иванов, Надежда Йорданова и Никола Минчев представляват десницата; Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Станислав Анастасов и Йордан Цонев говорят от името на ДПС.

В залата е и министърът на правосъдието Атанас Славов.

Както е известно, единственият проект за промени в Конституцията, който е налице, принадлежи на ДПС, а Движението няма достатъчно депутати, за да го внесе формално в Народното събрание за разглеждане.

В началото на срещата Христо Иванов очерта основната цел на днешната дискусия: да бъде осигурена пътна карта, за това как да протекат промените в Конституцията.

По думите му темите, които трябва да бъдат обсъдени днес са обхвата на конституционната реформа, начина, по който ще бъдат прокарани промените през парламента, времевите ѝ параметри в светлината на необходимата промяна на състава на Висшия съдебен съвет, както и необходимите изменения в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт.

От първоначалните изявления стана ясно, че до момента това са трите формации, които са се обявили в подкрепа на промяна на Конституцията. Но те имали проекти, в които има съществени разлики. Като основен въпрос бе поставено дали ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС ще могат да се обединят около един общ законопроект за промяна на Конституцията. 

Източник: Епицентър.бг

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.