Гроздан Караджов: Има опасност през зимата да се окажем без договори за пътно поддържане

Гроздан Караджов: Има опасност през зимата да се окажем без договори за пътно поддържане
03-09-2023г.
0
Лентата

"Министърът разпореди на АПИ от 1 септември да спре всички ремонти на пътищата в България. Това е пълен абсурд! Сметката за безхаберието на властта ще я платим ние, гражданите, защото рискуваме живота си по пътищата", каза пред БНР Гроздан Караджов.

"Притеснително е, ако се е стигнало дотам, че ъндърграундът да събира политическите лидери, за да създадат една макар и сглобка, както си я наричат те помежду си. Значи не гражданите са назначили това правителство, а отново е задкулисието". Това каза пред БНР депутатът от ИТН Гроздан Караджов, бивш министър на регионалното развитие и благоустройството, в коментар на думите на лидера на ГЕРБ, че Алексей Петров е осигурил логистиката, за да може да разговарят Асен Василев, Кирил Петков и Бойко Борисов преди съставянето на кабинета "Денков-Габриел".

Според Караджов в т.нар. сглобка нямат доверие помежду си и си говорят през медиите: "Това го приемам като поредна фраза, този път от страна на Бойко Борисов, на нападение, което от страна на Кирил Петков беше в областта на пътищата. Преди това пък настъплението беше кадрово - от страна на Борисов. Тази некоалиция няма как да произведе резултат, защото говоренето през медиите доведе до един резултат и това досега е пълен провал. ... Те си се провалят, но запяват стария рефрен, че ще ги свалят заради пътищата".

В предаването "Неделя 150" Караджов посочи, че пътните ремонти са "ахилесовата пета" на "Продължаваме промяната": "Новите условия на обществените поръчки за ремонт на пътищата, които ПП вече пуснаха, изискват от кандидатите да имат оборот за последните три години 70 милиона лева от подобна дейност, т.е. само ремонт и поддръжка, и 400 километра построени или ремонтирани пътища. Едва 7-8 фирми в България отговарят на тези условия. ПП вече влязоха в порочната схема на договарянето с големите фирми".

Според него е реална опасността "да се окажем през зимата без договори за пътно поддържане":

"МРРБ и АПИ или не познават, или погазват Закона. АПИ прекрати старите конкурси и започна нови, преди да е приключило обжалването. Самата процедура ще приключи с решението на съда, той още не се е произнесъл, а новите са вече на тезгяха. Управляващите се осъзнаха каква глупост са направили и започнаха да викат фирмите на срещи при финансовия министър, за да ги убеждават, т.е. те ги натискат да се откажат от правото си по конституция да обжалват новите процедури. След това се оказа, че не са успели и от миналия петък заваляха обжалвания от страна на фирмите и министърът разпореди на АПИ от 1 септември да спре всички ремонти на пътищата в България. Това е пълен абсурд! Сметката за безхаберието на властта ще я платим ние, гражданите, защото рискуваме живота си по пътищата".

По думите на Караджов правителството е обявило война на пътищарите и то не сега, а още от кабинета "Петков", тя е на принципа "стани да седна".  

Интервюто на Диана Янкулова с Гроздан Караджов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.