Еврокомисар: Терористичната заплаха за Европа е реална

Еврокомисар: Терористичната заплаха за Европа е реална
06-12-2023г.
0
Лентата

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон обяви терористичната заплаха за ЕС като "голяма". Тя съобщи, че след няколко дни ще бъде обявена линия за защита на местата за молитва в размер на 30 млн. евро, за които страните-членки ще могат да кандидатстват.

"Терористичната заплаха е реална", каза еврокомисар Йохансон и допълни, че това е втори Съвет на министрите на вътрешните работи, който започва със съболезнования към пострадала от тероризъм страна-членка, визирайки убития в неделя германски турист в Париж:

"Това, което изключително много ме тревожи, е огромното нарастване на антисемитизма и омразата към мюсюлманите в ЕС, а и поляризацията. Заплахата за местата за молитва и заплахата, която много хора усещат в ежедневието си. Това е наистина обезпокоително и с това трябва да се справим заедно. 
Еврокомисар Йохансон подчерта, че много страни членки са повишили нивото на заплаха за държавите си. 

"Има и огромно нарастване на терористичното съдържание онлайн", допълни тя. 

Еврокомисар Йохансон каза, че наскоро е изпратила писма до министрите на вътрешните работи от ЕС с три основни изисквания:

"Имаме ново законодателство за борба с терористичното съдържание онлайн и то работи много добре. Но не се прилага от всички страни-членки. Второ, имаме предложение да приравним речта на омразата към престъпленията на ЕС и то още не е прието. Трето, преди година започнахме да си сътрудничим за проследяване на парите, с които се финансират терористични действия. И тук призовавам страните-членки да увеличат усилията си".

Източник: БНР

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.