Белият дом предупреди Конгреса, че САЩ почти са изчерпали средствата за подпомагане на Украйна в борбата с Русия

Белият дом предупреди Конгреса, че САЩ почти са изчерпали средствата за подпомагане на Украйна в борбата с Русия
05-12-2023г.
0
Лентата

Бюджетният директор на Белия дом Шаланда Йънг предупреди в писмо до председателя на Камарата на представителите от Републиканската партия Майк Джонсън и други лидери на Конгреса, че времето и парите на САЩ за подпомагане на Украйна в борбата ѝ с Русия са на изчерпване, предаде Ройтерс.

През октомври администрацията на президента демократ Джо Байдън поиска от Конгреса близо 106 млрд. долара за финансиране на амбициозни планове за Украйна, Израел и сигурността на американските граници.

Републиканците контролират Камарата на представителите с крехко мнозинство, а за някои десни законодатели финансирането на Украйна стана политически спорна тема.

Конгресът е одобрил повече от 110 млрд. долара за Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 г. Но той не е одобрил никакви средства, откакто републиканците поеха управлението на Камарата на представителите от демократите през януари. Камарата на представителите и Сенатът последно одобриха 45 млрд. долара военна, финансова и хуманитарна помощ за Украйна като част от по-широк законопроект за годишните разходи, приет през декември 2022 г.

В писмото, публикувано от Белия дом, Йънг заяви, че прекъсването на финансирането и потока от оръжия за Украйна ще увеличи вероятността от руски победи.

"Искам да бъда ясна: без действия от страна на Конгреса до края на годината ще свършат ресурсите за закупуване на повече оръжия и оборудване за Украйна и за предоставяне на оборудване от военните запаси на САЩ", пише Йънг. "Няма вълшебен резерв от средства, който да използваме. Нямаме пари - и почти нямаме време."

Джонсън заяви в социалните мрежи, че администрацията на Байдън "не е успяла да отговори по същество" на опасенията на републиканците относно стратегията за Украйна и заяви, че всеки пакет от разходи за национална сигурност трябва да включва средства за границата на САЩ.

"Вярваме, че и по двата въпроса може да се постигне съгласие, ако демократите в Сената и Белия дом преговарят разумно", написа Джонсън в платформата "Екс".

Неразглеждането на искането на Белия дом породи опасения, че финансирането за Киев може никога да не бъде одобрено, особено след като през ноември Камарата прие законопроект за финансиране за Израел, но не и за Украйна. Лидерите на демократите в Сената отхвърлиха този законопроект.

Йънг заяви, че съюзниците на САЩ са увеличили подкрепата си за Украйна, но че подкрепата на Вашингтон не може да бъде заменена.

До средата на ноември министерството на отбраната на САЩ е използвало 97% от полученото допълнително финансиране в размер на 62,3 млрд. долара, а Държавният департамент е използвал целия отпуснат му фонд за военна помощ в размер на 4,7 млрд. долара, пише тя.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.